Vujanović: “Njegujemo odnose s Vatikanom”

Tanjug
Vujanović: “Njegujemo odnose s Vatikanom”

Podgorica - Filip Vujanović ocijenio je da su odnosi Crne Gore i Vatikana bliski,kao i da je Temeljni ugovor dobar model saradnje i sa drugim vjerskim zajednicama.

Predsjednik Crne Gore primio je novoimenovanog ambasadora Svete Stolice u Crnoj Gori monsinjora Luiđija Pezatea, kome je prenio zadovoljstvo činjenicom da su bliski odnosi Crne Gore i Svete Stolice utemeljeni na Konkordatu koji je zaključen u junu 2011. godine, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.

On je izrazio uvjerenje da je Konkordat potvrda kontinuiteta ugovornog odnosa Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine, a koji je poslužio kao obrazac za ugovore Vatikana sa pravoslavnim državama.

Pezata se, kako je saopšteno, saglasio sa ocjenom veoma prijateljskih odnosa Crne Gore i Svete Stolice i izrazio zadovoljstvo položajem katoličkih vjernika u Crnoj Gori.

Vujanović i državni sekretar Vatikana kardinal Tarcizio Bertone razmjenili su u junu prošle godine u Rimu ratifikacione instrumente Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete stolice, čime je taj dokument stupio na snagu.

Taj ugovor potpisali su u Vatikanu 24. juna 2011. crnogorski premijer Igor Lukšić i kardinal Bertone, a potvrđen je u Skupštini Crne Gore.

Temeljnim ugovorom između Crne Gore i Vatikana reguliše se pravni status Katoličke crkve u Crnoj Gori, što je prvi slučaj da jedna većinska pravoslavna država potpisuje takav ugovor sa Vatikanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana