Vladika Joanikije:Poštovali smo mjere tokom litije, nepotrebno saslušavanje sveštenika

Tanjug
Vladika Joanikije:Poštovali smo mjere tokom litije, nepotrebno saslušavanje sveštenika

PODGORICA- Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da je crnogorska policija pozvala nekoliko sveštenika iz manastira Đurđevi stupovi da daju izjave u beranskom Centru bezbjednosti zbog održane Đurđevdanske litije ocjenivši da za to nije bilo potrebe jer su sveštenici poštovali mjere ograničenja.

On je za podgorički „Dan“ rekao, povodom litije održane u srijedu u Beranama da su sveštenici samo vršili svoju dužnost, uobičajenu za veliki vjerski praznik Đurđevdan kada se litija tradicionalno organizuje.

- Ovog puta sveštenici, zbog važećih mjera usljed novonastale epidemije, nisu organizovali litiju sa vjernicima i u potpunosti su ispoštovali donijete mjere. Uostalom, ovo je bio jedini način da našim vjernicima, kojima se neopravdano uskraćuje pravo prisustva službama u hramu, sveštenici čestitaju praznik - rekao je Joanikije.

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama formiralo je juče predmet nakon što se u delu glavne beranske ulice određeni broj građana pridružio sveštenicima namesništva Eparhije budimljansko-nikšićke koji su predvodili Đurđevdansku litiju.

- Službenicima Uprave policije CB Berane je dat usmeni nalog da se izuzmu svi video-snimci sa sadržajem navodnog spontanog okupljanja u Beranama, da se utvrdi broj prisutnih građana, da se identifikuju lica koja su učesnici događaja i od njih se prikupe potrebna obaveštenja, te utvrdi da li je riječ o organizovanom događaju i ukoliko se utvrdi da jeste od strane koga - kazali su iz Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama.

 

Oni su dodali da je izviđaj u toku i da će o svim daljim eventualnim mjerama i radnjama tužilaštvo u Beranama doneti odluku nakon što se dostave informacije za čije je prikupljanje već izdat nalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana