Uskoro kraj graničnog spora Slovenije i Hrvatske

Tanjug
Uskoro kraj graničnog spora Slovenije i Hrvatske

Zagreb - Odluka o hrvatsko-slovenačkom graničnom sporu, koji već decenijama opterećuje odnose Zagreba i Ljubljane, biće donijeta krajem februara ili početkom marta.

To je na današnjoj sjednici Vlade u Zagrebu najavila hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

"Zasjedanje Arbitražnog suda biće krajem februara i početkom marta i tamo će vrlo vjerovatno biti donesena odluka koja je obavezujuća", kazala je Pusić.

Ministarstvu spoljnih poslova Vlada Hrvatske je, naime, na današnjoj sjednici iz budžetskih rezervi odobrila dodatnih 30.000 evra za troškove arbitraže.

Upravo je skupoća postupka razlog zbog koga je Pusić upozorila da bi sve slične probleme sa susjedima Hrvatska ubuduće trebalo da pokuša rješavati bilateralnim dogovorima.

Osim sa Slovenijom, Hrvatska još uvijek ima nerešeno pitanje granica s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom.

Premijer Zoran Milanović kaže da je i arbitraža bolje rješenje od dugotrajnih svađa, u kojima se troše "energija i kalorije".

"Krajnje sredstvo je sukob, a to je puno gore rješenje. Ja bih bio zadovoljan da probleme s ostalim susjedima riješimo makar i arbitražom. Ako ne ide bilateralno, arbitražom, to je manja šteta. Ovo što smo prolazili sa Slovenijom je obostrana šteta, više hrvatska nego slovenačka", kazao je Milanović i dodao da "tako to rade civilizovane države", objavio je Jutarnji list.

Kako podsjeća agencija Hina, Hrvatska i Slovenija svoju argumentaciju o toku granice dostavile su Arbitražnom sudu i međusobno ih razmjenile 11. februara prošle godine, a zatim 11. novembra predale i svoje odgovore na podneske druge strane.

Arbitražni sud osnovan je na osnovu arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 2009, a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu.

Poslije prve usmene rasprave, koja će, kako se očekuje, trajati oko dvije nedjelje, sud će se povući na odlučivanje, a prije objavljivanja presude može da zatraži dodatnu raspravu, pozove nezavisnog vejštaka ili čak i da obiđe teren koji je predmet spora, iako to zasad nije predviđeno.

Presuda bi se, po neslužbenim najavama, mogla očekivati u prvoj polovini 2015. godine.

Slovenačka blokada pristupa Hrvatske Evropskoj uniji trajala je od decembra 2008. do oktobra 2009, kada je Slovenija blokirala otvaranje pregovaračkih poglavlja, što je od hrvatskih vlasti protumačeno kao ucijena i iskorišćavanje slovenačkog članstva u EU za rješavanje otvorenih graničnih pitanja u svoju korist.

Blokada je okončana kada je tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor postigla dogovor sa Borutom Pahorom, slovenačkim kolegom, da se granični spor riješi arbitražom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana