UNS osudio hapšenje dopisnika " Večernjih novosti" u Nikšiću

Srna
UNS osudio hapšenje dopisnika " Večernjih novosti" u Nikšiću

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) najoštrije je osudilo hapšenje dopisnika beogradskih "Večernjih novosti" iz Crne Gore Veliše Kadića, kojeg je policija privela dok je izvještavao sa događaja u Nikšiću, te pozvalo kolege na solidarnost, a međunarodna novinarska udruženja da izraze protest.

UNS je obaviješten da je crnogorska policija sinoć uhapsila Kadića dok je snimao privođenje mladića, iako je imao vidno obilježje da je novinar, te da mu je raspršila biber-sprej direktno u oči, zbog čega mu je pružena ljekarska pomoć.

Ovo udruženje traži da se utvrdi odgovornost policije zbog brutalnog hapšenja Kadića i poziva koleginice i kolege da se solidarišu sa njim i osude ovaj napad na slobodu medija.

UNS poziva Evropsku federaciju novinara i Međunarodnu federaciju novinara da protestuju zbog hapšenja Kadića i traže neometan rad novinara u Crnoj Gori.

Kadić je ispričao za "Večernje novosti" da su se on i kolega foto-reporter "Dana" našli u blizini policijske "marice" iz koje su istrčali policajci i počeli da privode jednog mladića.

On je dodao da je uključio kameru na telefonu i snimao, da bi policija krenula na njega.

- Dvojica su me ugurala u maricu. Jedan mi je sipao biber-sprej u oči i tražio mi da uništim snimke na mobilnom. Doveli su me u policijsku stanicu, lice me je strahovito peklo, pa je došla i hitna pomoć da mi pomogne. Bilo je užasno dok mi nisu stavili obloge - rekao je Kadić.

Redakcija "Novosti" nekoliko časova nije mogla da stupi u kontakt sa Kadićem dok je bio u policiji iz koje je pušten poslije ponoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana