Umro putopisac i novinar Željko Malnar

Index.hr
Umro putopisac i novinar Željko Malnar

Zagreb - Željko Malnar, poznati hrvatski novinar i putopisac, umro je u Zagrebu u 69. godini života javio je portal index.hr. Širokoj publici Malnar je bio najpoznatiji po emisiji “Noćna mora”, koju je godinama vodio.

Zadnje godine života proveo je radeći prvenstveno kao novinar nedjeljnika Globus, za koji je pisao kolumnu i voditelj na Zagrebačkoj televiziji.

Karijera Željka Malnara, rođenog 12. aprila 1944. godine, započela je već nakon završene gimnazije. Već tada je Malnar počeo putovati po svijetu i bilježiti svoje dogodovštine. Kao 20-godišnjak organizirao je svoju prvu ekspediciju u jedini prašumu Evrope, Perućicu.

U indijskom Nju Delhiju. Malnar je na Indian Institute of Mass Communication studirao novinarstvo za nerazvijene zemlje. U Indiji je ostao i nakon diplome, i to punih deset godine. U to vrijeme proputovao je gotovo čitavu Aziju i objavio brojne putopisne tekstove o azijskim narodima i njihovim običajima.

Čitavo vrijeme bio je i saradnik Televizije Zagreb, u čijem je eteru emitovao brojne zanimljive reportaže i dokumentarne filmove. Možda i najveći uspjeh doživio je 1977. godine s dokumentarnim serijalom “Put na istok”.

Sarađivao je i s stranim firmama, pa je tako za američku kompaniju Tropic Ventures vodio veliku ekspedicija pod nazivom “Around the tropic World”. Ukupno je napravio više od 70 reportaža i dokumentarnih filmova, za koje je primio brojne nagrade, između ostalog na festivalima u Barseloni i Čikagu.

Malnarova se biografija, međutim, teško može opisati tek nabrajanjem suvoparnih detalja o projektima koje je vodio i nagradama koje je primio. Ono što Malnarov lik i djelo čini fascinantnim su živopisni detalji, poput činjenice da je jedini stranac koji nosi titulu Seiuli (Poglavica koji govori) polinezijske države Samoa ili da je od gradonačelnika Fort Vorta u Teksasu Boba Bolana 1986. godine dobio ključeve grada kao nagradu za zbližavanje kultura i naroda.

Iza Malnara ostaju i knjige “U potrazi za staklenim gradom”, koji je napisao zajedno s Bornom Bebekom, te “Filozofija Republike Peščenice”. Emisiju “Noćna mora” vodio je od 3. septembra 1992. do 26. juna 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana