Umro čekajući pomoć ispred praznog doma zdravlja!

Jutarnji list
Umro čekajući pomoć ispred praznog doma zdravlja!

Drniš - Josip Duran, 61-godišnji mještanin sela Gradac iz Petrova Polja, preminuo je jutros u 6.35 časova ispred zatvorenih vrata Dežurne službe Doma Zdravlja u Drnišu u trenucima dok je dežurni tim koji je bio u noćnom dežurstvu bio na intervenciji u Oklaju, prenosi “Jutarnji list”.

Nesrećnog pacijenta na klupi ispred zatvorenih vrata ugledao je Ivan Mihaljević Ivanda, gradski vijećnik HDZ-a Drniš u trenutku kada je sa suprugom ispred DNZ-a automobilom doveo bolesnu majku na pregled.

- Stao sam ispred Dežurne službe i na klupi sam vidio čovjeka kako sjedi sam, dok je supruga pomagala majci da izađe iz vozila, te sam u jednom trenutku vidio kako se čovjek zavidne tjelesne konstrukcije ruši na pod pri čemu je klupa pala po njemu - kazivao nam je Mihaljević.

Izašao sam iz auta i počeo ga dizati da ponovno sjedne, dodao je.

- Pokušao sam da uspostavim komunikaciju sa njim, pomogao sam mu da sjedne, ali se on naslonio meni na ruke i počeo padati. Lagano sam ga spustio na pod i započeo reanimaciju srca i disajnih puteva. Već je bio plav u licu kroz samo minutu - dvije i samo je krkljao, te izdahnuo kada mu je jezik počeo upadati na što sam ga položio na bok u tzv. koma-položaj. Nažalost, shvatio sam da je preminuo - ispričao je Mihaljević.

Prije nego što mu je počeo pomagati, supruzi je rekao da s mobilnog telefona zove 194 budući su vrata Dežurne službe bila zatvorena, što je i učinila, te je odmah drugi poziv uputila dežurnoj službi koja je u tom trenutku bila na intervenciji u 18 kilometara udaljenom Oklaju.

Držeći da se možda ipak neko od doktora ili osoblja nalazi u prostorijama DNZ-a, Mihaljević je ušao na druga vrata, ali je naišao na prazne ordinacije jer im radno vrijeme počinje u sedam časova.

- Kazao sam supruzi da ostane uz preminulog, a potom sam sjeo u automobil i se zaputio u Policijsku stanicu da lično prijavim slučaj, te sam se vratio zajedno s njima – rekao je on.

Dežurni ljekarski tim u međuvremenu je za nešto više od deset minuta došao pod rotacijom iz Oklaja.

Unijeli su pacijenta u ordinaciju, ali nažalost sve je već bilo gotovo.

Preminuli pacijent brat je nekada drniškog gvardijana fra Mate Durana koji sada na istoj funkciji službuje u Kninu, te budući je Župna kancelarija u blizini DNZ-a na mjesto događaja brzo su izašli sveštenici koji su mu potom saopštili žalosnu vijest.

Ubrzo je mjesto događaja “okupirala” policija i pogrebna služba. Inače, osoblje Dežurne službe DNZ-a Drniš je duži vremenski period upozoravalo odgovorne kako je samo pitanje dana kada će se dogoditi ovakav tragičan slučaj što otvara pitanje (ne)organizacije službe unutar svakodnevne zagušenosti intervencijama na širokom prostoru nekadašnje Opštine Drniš koja pokriva više od 800 četvornih kilometara i skoro sva naselja, pri čemu, radi ilustracije spomenimo, preko noći u istoj ordinaciji dežuraju jedan ljekar, sestra i vozač, pri čemu je jasno kako Dežurni tim, iako obavlja sve zadatke klasične Hitne pomoći.

Pri tom valja istaći, kako je nerijetko do sada u takvim trenucima prebukiranosti na ispomoći bila policija ili bi pacijenti hitno preusmjeravani u Knin ili Šibenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana