U Splitu uhapšena dvojica osumnjičenih za ratne zločine u BiH

Agencije
U Splitu uhapšena dvojica osumnjičenih za ratne zločine u BiH

Split - Dvojica hrvatskih državljana (1968. i 1965.) uhapšena su juče na području Splitsko-dalmatinske županije zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u BiH, a nakon isptitivanja istražni sudija im je odredio istražni pritvor.

 U saopštenju objavljenom na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH ne navode se inicijali okrivljenika ni otkuda su, već se samo ističe kako postoji osnova sumnje da su okrivljenici tokom 1993. godine na području BiH, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane; protivno odredbama međunarodnog prava; veći broj zarobljenih civila Bošnjaka u logorima ponižavali, fizički i psihički zlostavljali, pri čemu su im nanosili tjelesne povrede. Tereti ih se da su ovakvim postupanjem prouzrokovali smrt zatočenog civila Bošnjaka (1959.).

 Nakon ispitivanja okrivljenih, Županijsko državno tužilaštvo u Splitu podnijelo je sudiji istrage prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog postojanja bojazni da će okrivljeni boravkom na slobodi pobjeći i zbog postojanja naročito teških okolnosti počinjenja kaznenog djela. S obzirom da je istražni sudija djelomično prihvatio prijedlog i protiv okrivljenika odredio istražni zatvor zbog postojanja naročito teških okolnosti kaznenog djela, protiv odbijajućeg dijela navedenog rješenja ovo državno tužilaštvo će podnijeti žalbu, navodi se u saopštenju.

Inače, hapšenje u Splitu osumnjičenih za ratne zločine počinjene u BiH uslijedilo je dva dana nakon sarajevskog susreta glavnog državnog odvjetnika Hrvatske Mladena Bajića, glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića i glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića. Oni su u Sarajevu dogovorili razmjenu oficira za vezu čiji je zadatak poboljšavanje međusobne komunikacije radi djelotvornijeg procesuiranja počinitelja ratnih zločina. Glavni tužioci Hrvatske, BiH i Srbije tom su prilikom istakli kako nastavljaju saradnju čiji je cilj onemogućiti bilo kakvo skrivanje osumnjičenih i optuženih osoba koje zloupotrebljavaju državljanstvo druge države.

 Zbog sumnje da je kao pripadnik HVO-a počinio ratni zločin nad Bošnjacima na području Širokog Brijega tokom 1993. godine, u Splitu je prošle nedjelje uhapšen i na ispitivanje na Županijsko državno tužilaštvo priveden Ivan Hrkać zvani Čikota. Nakon ispitivanje je pušten jer je sudija odbio zahtjev za pritvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana