U Hrvatskoj se širi proustaška histerija, a Zagreb i EU ćute

SRNA
U Hrvatskoj se širi proustaška histerija, a Zagreb i EU ćute

Beograd - Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji upozorava da se proustaška histerija sve više širi u Hrvatskoj i postaje normalna stvar u hrvatskom društvu, te postavlja pitanje zašto ne reaguju hrvatske institucije i EU.

"Nepobitna je činjenica da je 18 godina od završetka rata antisrpstvo u Hrvatskoj i dalje dominantna pojava i objedinjujući faktor raznih društvenih grupa, među kojima su i navijači "Dinama" i "Hajduka", ocjenjuje ova koalicija u saopštenju povodom zajedničkog skandiranja ustaškog pozdrava "Za dom spremni!" navijača ova dva fudbalska kluba na utakmici na Maksimiru u Zagrebu.

Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji ističe da je iznenađena činjenicom da EU tri mjeseca ćuti i ne smatra za potrebno da osudi antisrpsku kampanju, napade na ćirilicu i veličanje ustaštva u Hrvatskoj, te na taj način pošalje jasnu poruku da su takve stvari neprihvatljive.

"Ako to ubrzo ne učini, prijeti opasnost da će pojedinci i grupe uzeti stvar u svoje ruke i početi masovno i fizički ugrožavati preostale Srbe s ciljem da se isele iz Hrvatske", upozoravaju iz Koalicije.

Koalicija je iznenađena činjenicom da od 19. novembra, kada je hrvatski reprezentativac Josip Šimunić uzvikivao ustaški pozdrav "Za dom spremni!" na zagrebačkom stadionu Maksimir, nijedna hrvatska institucija nije javno i nedvosmisleno osudila veličanje ustaštva, ni zatražila da nadležni državni organi krivično procesuiraju sve pojedince i grupe koji to čine.

Među tim institucijama su, kako navodi Koalicija izbjeglica, predsjednik, Vlada, parlament, Hrvatska biskupska konferencija, Hrvatska akademija nauka i umjetnosti, Matica Hrvatska, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatski fudbalski savez.

"Postavlja se pitanje, ako navedene hrvatske institucije uporno ćute, da li to znači da se plaše da osude veličanje ustaštva jer predstavljaju manjinu u hrvatskom narodu ili možda prećutno podržavaju ustašku ideologiju?", navodi se u saopštenju Koalicije.

U saopštenju se postavlja i pitanje da li je Hrvatska pravna i demokratska država ako ne poštuje svoj Ustav u kojem se jasno navodi da je zabranjeno i kažnjivo svako pozivanje na nacionalnu, vjersku i rasnu mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti. /kraj/vš/mđ

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana