U Hrvatskoj od ponedjeljka kreću saobraćajne linije, sportisti, knjižare...

Srna
U Hrvatskoj od ponedjeljka kreću saobraćajne linije, sportisti, knjižare...

ZAGREB - U Hrvatskoj će od ponedjeljka, 27. aprila, ponovo biti omogućen rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost prodaje, osim onih koji posluju u okviru prodajnih centara.

Hrvatska vlada je predstavila u potpunosti plan popuštanja antikorona mjera, pa će u prvoj fazi, kako je danas najavljeno, dopustiti rad svim uslužnim djelatnostima, osim onih koji zahtijevaju bliski kontakt sa klijentima – poput stolara, turističih agencija…

Uvode se javne gradske i prigradske linije i linije za ostrva i omogućava rad biblioteka, muzeja, antikvarijata, knjižara…

Takođe, od ponedjeljka će moći da treniraju prvorangirani sportisti Hrvatske.

Druga faza popuštanja mjere uvedenih zbog virusa korona uslijediće od 4. maja, ukoliko uslovi to dozvole.

Tada će biti omogućen rad javnog zdravstvenog sistema u punom obimu.

Proradiće i uslužne djelatnosti, kao i oni koji ostvaruju bliski kontakt sa klijentima - kozmetičari, pedikeri, frizeri, brijači…

Treća faza popuštanja mjera uslijediće 11. maja - tada će biti omogućeno okupljanje do deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje socijalnog distanciranja.

Biće omogućen i rad trgovačkih centara uz posebne mjere.

Takođe, omogućiće se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te posebnih razrednih odjeljenja.

U trećoj fazi biće moguće održavanje laboratorijskih i kliničkih vježbi, te rad u malim grupama u visokom obrazovanju.

Biće omogućen rad ugostiteljskih objekata sa smještajnim kapacitetima samo za goste smještaja. Proradiće parkovi prirode.

Sve faze popuštanja mjere u Hrvatskoj podrazumijevaju poštivanje svih uspostavljenih normi fizičkog distanciranja i higijene.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana