Takozvani štab traži dijalog sa Srbima

Agencije
Takozvani štab traži dijalog sa Srbima

Vukovar - Takozvani Štab za odbranu hrvatskog Vukovara zatražio je pomoć Vlade Hrvatske da pitanje ćirilice riješe dijalogom sa pripadnicima srpske manjine.

Promjena stava protivnika ćirilice došla je nakon višemjesečnih incidenata i uništavanja dvojezičnih tabli u Vukovaru i sedmodnevnog prikupljanja potpisa za raspisivanja referenduma, kojim bi cenzus pripadnika manjina sa pravom na upotrebu jezika i pisma bio povećan sa sadašnjih 30 na 50 odsto.

Predstavnici takozvanig štaba tvrde da poštuju sve nacionalne manjine u Vukovaru i da ne žele da umanje prava ni jedne od njih, prenose hrvatski mediji.

"Evropska okvirna konvencija za zaštitu nacionalnih manjina ne određuje udio koji pripadnici nacionalne manjine moraju činiti u ukupnom stanovništvu da bi imali pravo na jezik i pismo, nego se svakoj državi prepušta da to uredi svojim zakonodavstvom", rekao je člana štaba Vlado Iljkić.

Ova promjena stava dijela vukovarskih veterana došla je i nakon što je hrvatsko Ministarstvo uprave odlučilo da, na inicijativu predstavnika srpske manjine, obustavi primjenu člana Statuta grada Vukovara, kojim je početkom mjeseca područje grada izuzeto od primjene dvojezičnosti

Poziv na dijalog uz pomoć hrvatske Vlade došao je i nakon što su predstavnici veterana u dva navrata o promjeni Ustavnog zakona o pravima manjina razgovarali sa premijerom Zoranom Milanovićem, koji se žestoko tome protivi.

Za razliku od Milanovića, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović smatra da je do provođenja Zakona o pravima nacionalnih manjina trebalo da dođe uz široki dijalog svih zainteresovanih strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana