Suđenje Boljkovcu počinje 5. februara

Agencije
Suđenje Boljkovcu počinje 5. februara

Zagreb - Suđenje prvom hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Josipu Boljkovcu /93/ počeće 5. februara pod optužbom da je naredio likvidaciju 21 civila sa područja Duge Rese 1945. godine, odlučeno je na pripremnom ročištu u zagrebačkom Županijskom sudu.

Donesena je i odluka da na suđenju budu pročitani iskazi iz istrage 25 svjedoka, članova porodica žrtava koji znaju za zločine, ali ne znaju ko je odgovoran.

Na suđenju će biti saslušano oko 15 svjedoka, prenose hrvatski mediji.

Optužnica, koju je krajem oktobra potvrdio Županijski sud u Zagrebu, tereti Boljkovca za ratni zločin nad civilima počinjen u maju 1945. godine na području Karlovca.

Na teret mu je stavljeno da je kao šef kotarske OZNA-e /Odjeljenje za zaštitu naroda, preteča UDBA-e/ izdavao naređenja jedinicama KNOJ-a /Korpus narodne obrane Jugoslavije/ koje su odvodile i likvidirale civile.

Boljkovac je u istrazi rekao da karlovačka kotarska OZNA nije izdavala naređenja, jer je bila podređena okružnoj OZNA-i koja je jedina mogla izdavati naređenja KNOJ-u.

Tokom istrage ispitano je gotovo 40 svjedoka, uglavnom rodbine ljudi koji su u maju 1945. odvedeni i, vjerovatno, poslije toga likvidirani. Većina svjedoka pričala je o onome što su im rekli preživjeli članovi porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana