Sud oslobodio Mamića, opozivanje Jovanovića neprihvatljivo, ali zakonito!?

Agencije
Sud oslobodio Mamića, opozivanje Jovanovića neprihvatljivo, ali zakonito!?

Zagreb - Jedan od čelnika zagrebačkog "Dinama" Zdravko Mamić oslobođen je optužbi da je na nacionalnoj osnovi vrijeđao ministra Željka Jovanovića, uz ocjenu sudije da su njegovi stavovi - neprihvatljivi,ali da nisu krivično djelo.

Mamić je tako oslobođen optužbe da je u martu u radio emisiji podsticao na nasilje i mržnju prema ministru nauke Željku Jovanoviću i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Sudija zagrebačkog Opšinskog kaznenog suda Rafael Krešić ustvrdio je u obrazloženju presude da je Mamić u spornim izjavama izražavao lični animozitet prema Jovanoviću, ali da u tom slučaju nije bilo podsticanja na nasilje i širenja mržnje.

Za takvo kazneno djelo, tvrdi sudija, moraju biti ispunjeni određeni uslovi: zakon predviđa pozivanje, podsticanje ili ohrabrivanje drugih na mržnju i nasilje, ali nije dovoljno da počinilac samo saopšti svoje stavove drugima.

"Mamićevi stavovi su neprihvatljivi, ali ovdje jer riječ o njegovoj odbojnosti. To može biti elemenat drugog kaznenog djela, ali ne i ovog koje mu se stavlja na teret.

Ovo nije klasična situacija na koju pomislite kada neko vikne: žUbij Srbinaž. Smatram da je ovdje riječ o izražavanju ličnog animoziteta. Dijelom jeste zasnovano na nacionalnoj netrepeljivosti, ali nije motivisano na način da se podstiče neko da mrzi Srbe" - rekao je sudija.

Mamić je na radio "Saundsetu" rekao da je Jovanović "hrvatomrzac" i pominjao u kontekstu toga njegovu nacionalnu pripadnost - podsjećaju hrvatski mediji.

Prije izricanja presude Jovanović je saslušan kao svjedok.

Jovanović je rekao da je Mamić svjesno i namjerno iskazivao govor mržnje samo zato što je on pripadnik srpske nacionalne manjine, čime je stvarao neprijateljsko okruženje prema njemu, njegovim roditeljima i pripadnicima te manjine, koja se zbog toga mogla osjećati ugroženo i zabrinuto za svoju sigurnost.

Tužilaštvo je za Mamića tražilo godinu dana zatvora, koja bi bila zamijenjena radom za opšte dobro.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana