Štrbac: Emitovanje filma o Stepincu nastavak provokacija

Srna
Štrbac: Emitovanje filma o Stepincu nastavak provokacija

BEOGRAD - Direktor dokumentaciono informativnog centra “Veritas” Savo Štrbac odluku HRT-a da na 75 godina od proboja u logoru Jasenovac emituje film o ustaškom vikaru Alojziju Stepincu ocijenio je kao nastavak u nizu provokacija Srba koje su se pojačale od kada je Hrvatska postala članica EU.

“Nije desilo ništa novo. Takvih filmova je bilo i biće”, rekao je Štrbac za “Sputnjik”, ocjenjujući da 99 odsto Hrvata o Stepincu misli pozitivno.

On smatra da se, uprkos dolasku Zorana Milanovića za predsjednika Hrvatske, čiji zajednički odlazak u Jasenovac sa predstavnicima žrtava treba pozdraviti, ipak preko noći u Hrvatskoj neće mijenjati politika prema prošlosti, devedesetim, Drugom svjetskom ratu.

Štrbac je istakao da nije moguće da niko, pa ni Milanović kao predsjednik Hrvatske, na to utiče.

“Stepinac je za veliku većinu Hrvata pozitivna istorijska ličnost i po njima je već zaslužio da bude kanonizovan, to jest, proglašen za sveca. Hrvati su veoma ljuti na papu koji to nije uradio na dvadesetogodišnjicu beatifikacije”, naglasio je Štrbac.

On je podsjetio da je Stepinac trebalo da bude vikar ustaške države i da se sastajao sa Antom Pavelićem, te da je normalno da oni koji su bili žrtve te politike, imaju osjećaj da ih iznova provociraju, bilo filmom, bilo porukama.

Žarko Puhovski, hrvatski profesor i politički analitičar, smatra da se oko svega diže nepotrebna prašina i da film o Stepincu nije nikakva provokacija za Srbe.

“Uvjeren sam da nas koji nismo pripadnici rimokatoličke vjere, iako sam i ja Hrvat, naprosto ne treba da bude briga koga jedna vjerska zajednica promoviše za sveca”, naveo je Puhovski, napominjući da je među svecima Katoličke crkve i čovjek koji je Đordana Bruna osudio na lomaču.

On je naglasio da bi na pitanje hoće li Stepinac postati svetac ili ne, trebalo da odgovore papa Franjo, Vatikan i katolici kojih je veliki broj u Hrvatskoj.

“Tako da ja ne vidim zašto bismo se mi ostali zbog toga uzrujavali. Isto tako, ne shvatam zašto je papa Franjo pregovarao sa pravoslavnom crkvom o tome jer mislim da je to stvar katoličke crkve. Ja to ne gledam kao ozbiljnu temu”, naveo je Puhovski.

On je dodao da je Hrvatska pitanje Stepinca svrstala u svoj programski cilj, što je druga strana doživjela kao simbol protiv Srba.

Predsjednik Hratske Zoran Milanović nedavno je sa državnim vrhom i predstavnicima Roma, Jevreja i Srba obišao Jasenovac na 75 godina od proboja logoraša, ali ovaj događaj je pao u sjenku zbog odluke HRT-a da istog dana emituje dokumentarac o životu Alojzija Stepinca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana