Štampa u Hrvatskoj oslobođena poreza

RTS
Štampa u Hrvatskoj oslobođena poreza

Zagreb - Odlukom Ustavnog suda Hrvatske štampa u toj zemlji oslobođena plaćanja PDV-a. Tako je odložena primjena zakona, kojim je predviđeno da dnevne novine sa više od 25.000 riječi plaćaju PDV od pet odsto, a one s manje riječi 10 odsto.

Ustavni sud Hrvatske donio je privremenu odluku kojom je do daljnjeg odložio primjenu Zakona o PDV na dnevne novine, piše hrvatska štampa.

Tim zakonom, koji je donijt prije mjesec dana, predviđeno je da dnevne novine s više od 25.000 riječi plaćaju PDV od pet odsto, a one s manje riječi 10 odsto.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec sinoć je potvrdila za Hrvatsku radioteleviziju da je sud donio odluku o odlaganju primjene zakona koji su kritikovali novinari i izdavači.

Očekuje se da će Ustavni sud na jesen donijeti konačnu odluku. Sporni zakon kojim je s 10 na pet odsto smanjen PDV na dio dnevnih novina, odnosno one novine koje objavljuju autorske tektove s više od 25.000 riječi po izdanju, donijet je sredinom juna.

Prema tom zakonu, izdavači imaju obavezu da podatak o broju riječi objave svakog dana, a Ministarstvo kulture bi dva puta godišnje provjeravalo poštuju li dnevne novine odredbu o broju riječi.

Ministar finansija Slavko Linić izjavio je uoči donošenja zakona da se vlada vodila ekonomskom logikom i objasnio da formulacija o 25.000 riječi sadrži i troškove izdanja, odnosno veličinu redakcije, broj novinara ili dopisnika.

Opozicija je tvrdila da je riječ o diskriminaciji. U Hrvatskoj je PDV 25 odsto, ali postoji i međustopa od 10 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana