Štab prikupljao potpise bez dozvole

Agencije
Štab prikupljao potpise bez dozvole

Vukovar - Nakon što je policija u protekla tri dana provjeravala da li je takozvani Štab za odbranu hrvatskog Vukovara imao potrebne dozvole za prikupljanje potpisa za referendum o ćirilici, ispostavilo se da su u nekim opštinama u Dalmaciji potpisi prikupljeni bez dozvole.

MUP je naložio svojim policijskim upravama da u okviru svojih nadležnosti kontaktiraju sa koordinatorima prikupljanja potpisa, ali i jedinicama lokalne samouprave kako bi bilo utvrđeno da li je za sva popisna mjesta izdata potrebna dozvola nadležnog gradskog ili opštinskog tijela.

U nekim opštinama u Dalmaciji, naime, ispostavilo se da su potpisi prikupljani bez dozvole, pa se postavlja pitanje da li su tako prikupljeni potpisi važeći, prenijeli su hrvatski mediji. Opštine Rovinj i Poreč odbile su da daju dozvole za postavljanje štanda za prikupljanje potpisa.

U situaciji kada se ne zna tačan broj potpisa, iako Štab nezvanično barata brojem od preko pola miliona, poništenje određenog broja potpisa moglo bi dovesti do neuspjeha u prikupljanju preko 450.000 potrebnih potpisa.

Ministar uprave Arsen Bauk odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da se potpisi prikupljaju i u ovih nekoliko dana poslije isteka roka, odgovorio da se oni nakon isteka tog roka ne mogu prikupiti na zakonit način.

- Poslije roka ne mogu biti prikupljeni potpisi na zakonit način, jer je rok za prikupljanje 15 dana. Ali, na isti bi se način moglo postaviti pitanje da li su oni prikupljali potpise i prije početka roka za prikupljanje - rekao je Bauk.

O svemu će, kako je rekao, odlučivati Sabor, a poslije toga Vlada, ako dobije zadatak od Sabora.

Na portalu “jutarnji.hr ” u sklopu ankete čitaoci su odgovarali na pitanje kako bi glasali ako dođe do još jednog referenduma. Na pitanje: Podržavate li referendumsku zabranu ćirilice? odgovorilo je 59.147 čitalaca. Njih 77,31 odsto zaokružilo je “da”, a 22,69 odsto odgovorilo je sa “ne”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana