Region u 2013. godini: Ulazak Hrvatske u EU, rat protiv ćirilice

Glas Srpske
Region u 2013. godini: Ulazak Hrvatske u EU, rat protiv ćirilice

Protekla godina ostaće zapamćena u regionu po sporu Hrvatske i EU, antisrpskim ispadima, dogovoru o Ljubljanskoj banci, predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, presudi Janši i tragediji u kanjonu Morače

JANUAR

- Evropska policija (Evropol) pokrenula je opsežnu istragu o poslovanju ruskih kompanija u Crnoj Gori, posebno na crnogorskoj obali

- Opštinski sud u Kninu donio je prvu pravosnažnu presudu zbog zločina nad srpskim civilima nakon akcije "Oluja", prema kojoj Hrvatska treba da plati odštetu od 59.300 evra sinu i kćerkama bračnog para Benić ubijenog 1995. godine.

FEBRUAR

- Postignut istorijski dogovor Hrvatske i Slovenije o Ljubljanskoj banci. Pregovori o Ljubljanskoj banci trajali su punih deset godina.

- Kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane oslobođen je optužbi za šverc cigareta. Ovakvom odlukom Krivični i građanski sud u Bariju, okončao je proces dug deset godina.

MART

- Slovenački parlament izglasao nepovjerenje vladi Janeza Janše i istovremeno podržao kandidaturu Alenke Bratušek za mandatara za sastav nove vlade. Novu vladu Slovenija je dobila 15 dana kasnije.

- Bivši predsjednik HDZ-a i nekadašnji premijer Hrvatske Jadranka Kosor izbačena je iz te stranke, zbog njenih učestalih javnih nastupa u kojima je kritikovala HDZ.

- Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da je kosovska policija uhapsila dvojicu osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera.

APRIL

- Hrvatsko državno tužilaštvo pokrenulo postupak protiv Mirka Norca za nadoknadu štete od 66.000 evra koja je za duševnu bol isplaćena porodici Steve Vujinovića, koga su hrvatske snage ubile u akciji "Medački džep" 1993. godine.

- U Crnoj Gori održani su predsjednički izbori na kojima je kandidat DPS-a Filip Vujanović pobijedio svog predsjednika Demokratskog fronta Miodraga Lekića.

MAJ

- Protiv bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera Državno tužilaštvo Hrvatske podiglo je petu optužnicu zbog sumnje da je podsticao bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da prodaje struju ispod tržišne vrijednosti.

- U Hrvatskoj su održani lokalni izbori na kojima je HDZ pobijedio u osam županija, a SDP samo u dvije. Milan Bandić ponovo je izabran za gradonačelnika Zagreba.

JUNI

- Bivši slovenački premijer Janez Janša osuđen je na dvije godine zatvora i novčanu kaznu pošto ga je sud proglasio krivim za korupciju u aferi "Patrija"

- U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila kada je autobus sletio u kanjon Morače, na putu između Kolašina i Podgorice poginulo je 18 lica, a 28 je povrijeđeno.

JULI

- Hrvatska je postala 28. članica Evropske unije. Centralnoj ceremoniji prisustvovali su mnogobrojni domaći i svjetski zvaničnici. 

- Crnogorska policija uhapsila je finansijskog direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Dmitrija Potrubača. On je uhapšen u okviru istrage o krađi struje u KAP-u.

AVGUST

- Nakon spora Hrvatske i Evropske unije oko primjene evropskog naloga za hapšenje, odnosno izruenja bivšeg šefa UDBE Josipa Perkovića, Hrvatska je ukinula sporni zakon kolokvijalno nazvan "Leks Perković".

- Špijunska afera potresla je Makedoniju. Zbog sumnje da su radili za obavještajne službe u regionu i ucjenjivali javne ličnosti pornografskim snimcima u zamjenu za državne tajne uhapšeno je 20 lica.

SEPTEMBAR

- Na ulicama Vukovara zavladao je potpuni haos, kada su pripadnici takozvanog Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara tokom protesta zbog uvođenja dvojezičnosti u taj grad, čekićem polupali tek postavljene ćirilične table. Nakon toga uslijedili su brojni antisrpski incidenti širom Hrvatske.

- Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je još jednu u nizu optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Riječ je o "slučaju TLM-HEP" i šestoj optužnici protiv bivšeg lidera HDZ-a.

OKTOBAR

- Glavni finski državni tužilac potvrdio je da su bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i bivši direktor "Đure Đakovića" Bartol Jerković osumnjičeni za uzimanje mita od trojice menadžera "Patrije".

- Bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević i vlasnica "Fimi medije" Nevenka Jurak priznale su da su učestvovale u najvećoj korupcionaškoj aferi u Hrvatskoj. One se terete za izvlačenje oko deset miliona evra iz državnih institucija preko marketinške firme "Fimi medija".

NOVEMBAR

- Hrvatska policija uhapsila je predsjednika Privredne komore Hrvatske Nadana Vidoševića, pod sumnjom da je zloupotrijebio položaj. On je osumnjičen da je bio na vrhu afere izvlačenja 4,2 miliona evra iz Privredne komore.

- Skandalozni ispad fudbalera Josipa Šimunića, koji je pobjedu hrvatskog tima protiv Islanda na "Maksimiru" "krunisao" ustaškim povicima "Za dom spremni", naišao je na osudu svjetske javnosti, hrvatskih zvaničnika i udruženja veterana. FIFA je protiv hrvatskog reprezentativca pokrenula istragu.

DECEMBAR

- Više od 65 odsto građana Hrvatske podržalo je ustavnu definiciju braka kao zajednicu muškarca i žene i glasalo za inicijativu "U ime obitelji", pokazali su rezultati referenduma u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana