Pusić: Zastrašujuća podrška Katoličke crkve referendumu o ćirilici

SRNA
Pusić: Zastrašujuća podrška Katoličke crkve referendumu o ćirilici

Zagreb - Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba Zoran Pusić ocijenio je kao zatrašujuću javnu podršku Katoličke crkve referendumu protiv ćirilice u Hrvatskoj.

"Javna podrška Katoličke crkve referendumu protiv ćirilice djeluje degutantno i zastrašujuće, s obzirom na njen veliki uticaj na stanovništvo Hrvatske", izjavio je Pusić.

On je za novosadski "Dnevnik" istakao da podrška Katoličke crkve referendumu protiv ćirilice, djeluje još čudnovatije, s obzirom na apsurdnost referendumskog pitanja.

"Apsolutno je neprihvatljivo to što je Crkva otvorila vrata afirmaciji referenduma protiv ćirilice i dala mu javnu podršku, iako je očigledno da je čak i samo referendumsko pitanje apsurdno, jer ispada da manjina može uživati manjinska prava samo kada postane većina", kaže Pusić

Prema njegovim riječima, nije i ne može biti demokratija kada većina teroriše manjinu.

U tom kontekstu, Pusić je podsjetio na strašno iskustvo Njemake iz tridesetih godina prošlog vijeka, kada su nacisti došli na vlast demokratskim putem, da bi se ubrzo potom na njihovom udaru našle praktično sve manjine.

Pusić je uvjeren u to da će Ustavni sud Hrvatske inicijativu i referendumsko pitanje proglasiti neustavnim, tim prije što bi u postojećim okolnostima bilo riskantno da izjašnjavanje građana o ovom pitanju bude održano.

Govoreći o slučaju hrvatskog fudbalera Džoa Šimunića, koji je uzvikivao ustaški pozdrav "Za dom spremni" na stadionu, Pusić smatra da je sam Šimunić "minoran problem".

"Problem je čitava jedna generacija koja ništa ne zna o zloćudnosti ustaškog režima i zato bez ikakvog zazora danas kliče "Za dom.."", kaže Pusić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana