Pusić: U EU s realnim očekivanjima

Agencije
Pusić: U EU s realnim očekivanjima

Zagreb/Beograd - Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je da Hrvatska ulazi u Evropsku uniju bez euforije, ali s realnim očekivanjima.

Hrvatska je svjesna da to članstvo neće riješiti sve probleme zemlje, rekla je.

- Ulazak Hrvatske u EU, upravo zato što smo daleko od savršenog, pokazuje da je to moguće za zemlje iz ovog regiona. Pokazuje da u ovom regionu ima cijela lepeza zemalja, od onih koje još nisu kandidati, do onih koje su punopravne članice. I da ovaj region ne samo da ima šanse za napredak, nego objektivno napreduje, rekla je Pusićeva.

Prva promjena koju će građani Hrvatske moći da osjete 1. jula jeste da na sjevernoj i zapadnoj granci više neće biti carinika, navela je Vesna Pusić i izrazila nadu da će za dvije godine Hrvatska ući i u Šengenski prostor, pa će s tih granica nestati i policajci.

- Ja sam kao mala djevojčica doživjela šok kada sam prelazila granicu i imala neugodno iskustvo grubog, gadnog carinika. Na jedan način to je pun krug i satisfakcija, rekla je Pusićeva, koja je navela da je oduvijek smatrala da je zadatak njene generacije političara da Hrvatsku uvede u EU, jer to na duži rok garantuje stabilnost.

Odlazak carinika s granica, ona vidi kao veliku stvar za privredu zemlje, posebno za mala i srednja preduzeća, pošto 70-80 odsto njihovog izvoza završi na tržištu EU, i kojima će time biti lakše da podnesu konkurenciju na evropskom tržištu.

Vesna Pusić je rekla da je sada drugačije vrijeme nego 2004. kada je prvih osam zemlja istočne Evrope ušlo u EU i kada je bilo euforije i kod država članica i kod novodošlih država, “jer su svi to gledali kao apsolutni kraj Hladnog rata i ujedinjenje Evrope”.

- Mi ulazimo 12 godina pošto smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, 10 godina pošto smo podnijeli formalni zahtjev za kandidaturu, gotovo osam godina pošto smo počeli pregovore, u vrijeme kada su svi u ekonomskom škripcu. S puno manje euforije, ali, po mom mišljenju, s puno realnijim očekivanjem. S apsolutnom sviješću da EU nije nešto što će riješiti sve naše probleme, rekla je hrvatski ministar.

Ona je, međutim, istakla da EU predstavlja okruženje u kojem je lakše rješavati probleme.

Na pitanje šta bi poručila susjedima povodom ulaska u EU, Vesna Pusić je rekla da “Hrvatska ulazi u EU, ali se nikuda ne seli”.

- Mi ćemo geografski ostati gdje smo bili do sada i za nas i za našu stabilnost i prosperitet, stabilnost regiona jugoistočne Evrope, Zapadnog Balkana, kako god to zovu, ovog dijela Evrope, ostaje ključna tema i mi ne izlazimo iz ovog regiona, rekla je Pusićeva u intervjuu vođenom u petak prilikom njene posjete Beogradu

Ona je rekla da će obilježavanje ulaska u EU sljedeće sedmice biti veliki događaj za Hrvatsku i da će se u Zagrebu okupiti 45 do 50 predsjednika, premijera i ministara spoljnih poslova, među kojima će biti i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana