Pupovac: Traje kampanja protiv Srba

SRNA
Pupovac: Traje kampanja protiv Srba

Beograd - Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac rekao je da u Hrvatskoj traje kampanja protiv Srba - ćirilica se proglašava agresorskim pismom, a Srbe optužuju da su se lažno popisali tokom popisa stanovništva.

“Premda nas neki uvjeravaju da se u Hrvatskoj ne vodi kampanja protiv Srba niti protiv ćirilice, previše je toga rečeno što govori da je riječ baš o toj kampanji... Druge izrečene stvari i ne spominjemo”, rekao je Pupovac, profesor Univerziteta u Zagrebu.

On je za “Blic” rekao da se stvara atmosfera u kojoj će rat biti važniji od mira, te ističe da se stradanje Vukovara i njegovih građana koristi kao opravdanje u ovoj kampanji i time narušava sve ono što je stvarano od mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, dok se zaboravlja da su u tom gradu stradali i Srbi.

Govoreći o međusobnim tužbama za genocid između Hrvatske i Srbije, Pupovac je rekao da su potrebni politička moć i konsenzus da se vlade nagode o statusu tužbi, ali da toga u Hrvatskoj nema u ovom trenutku.

Pupovac je naveo da nema ni napretka u rješavanju otvorenih pitanja, te da pitanja granice, imovine, penzija, ratnih zločina i povratka ne bilježe značajnije odgovore.

“Broj obaveza iz ovih pitanja nešto je veći na Hrvatskoj nego na srpskoj strani”, istakao je Pupovac.

On je naveo da je Hrvatska izborom svog pravnog zastupnika pred Međunarodnim sudom pravde ispunila pretpostavke da sud donese presudu o dvije tužbe.

“Broj nestalih i njihova etnička pripadnost su sada takvi da obje strane mogu da ih koriste kao argument u raspravi o povlačenju tužbi”, ocijenio je Pupovac.

On je istakao da su Hrvati i Srbi odavno potrošili svoju istoriju, a kako bi se prikrila istorijska praznina i žrtve u posljednje dvije decenije, svaki čas se nešto proglašava istorijskim, kao što je posljednji susret predsjednika Srbije i Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana