Prva evropska “lekcija” za Hrvate

RTS
Prva evropska “lekcija” za Hrvate

Zagreb - Njemačka nije srećna zbog zakonskih promjena u Hratskoj koje sprečavaju izručenje bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića, izjavio Ginter Krihbaum u Zagrebu, prenosi RTS.

Hrvatska može da radi šta godi hoće, ali u okviru evropskog prava koje je sama prihvatila, ističe Krihbaum.

Predsjednik Odbora za evropske poslove Bundestaga Ginter Krihbaum izjavio je u Zagrebu da Njemačka nije srećna zbog promjene zakona u Hrvatskoj, koja sprečava izručenje bivšeg šefa jugoslovenske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj.

U Hrvatsku su već stigla 84 evropska naloga za hapšenje.

Policija je locirala 28 osoba, od čega su 22 uhapšene.

Policija neće postupati prema nalogu za hapšenje Perkovića, kao ni prema još 18 naloga koja se odnose na zločine počinjene prije 2002. godine.

Njemački parlamentarac je podsjetio da je Njemačka dala veliku potporu ulasku Hrvatske u Evropsku uniju.

Međutim, kako kaže, smeta mu to što je Sabor donio zakon kojim se sprečava izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj, prenosi HRT.

Krihbaum, koji je član CDU-a kancelara Angele Merkel, vjeruje da će Evropska komisija naći pravi način da reaguje na zakonske izmjene u Hrvatskoj.

Istakao je i da je dovoljno jasna poruka evropskog komesara za pravosuđe Vivian Reding da će Hrvatska morati da sprovodi evropski nalog za hapšenje.

Predsjednik odbora za evropske poslove Bundestaga je veoma iznenađen time što je Hrvatska izmijenila zakon nakon što su sve članice evropske unije ratifikovale Hrvatski pristupni ugovor, a prije samog pristupa, odnosno stupanja na snagu evropskog naloga za hapšenje.

- Smatram da je zakon donesen da zaštiti Perkovića i moje je mišljenje da to nije prihvatljivo. Taj potez nije način na koji se postupa sa prijateljima u Evropskoj uniji - istakao je Krihbaum.

Kako kaže, jedino pravni postupak, koji je u toku u Njemačkoj, može pokazati je li Perković zaista kriv ili nije.

Ipak, Krihbaum napominje da kao parlamentarac ne može da se miješa u poslove vlade.

- Hrvatska može činiti šta god hoće, ali u okviru evropskog prava koje je sama prihvatila - podsjetio je Krihbaum.

Hrvatski Sabor je zakonskim izmjenama prošlog petka onemogućio primjenu evropskog naloga za hapšenje za zločine počinjene prije avgusta 2002. godine.

Tim izmjenama sprečava se izručenje Perkovića koga Njemačka traži zbog umiješanosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Zakon je kolokvijalno nazvan Leks Perković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana