Protivnici ćirilce najavili negostoljubivost za vladajuće

Agencije
Protivnici ćirilce najavili negostoljubivost za vladajuće

Vukovar - Iz Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara poručuju da će 18. novembra u tom gradu biti "negostoljubivi za vladajuće", da neće nastaviti razgovore s Vladom o dvojezičnim tablama i da će svoje zahtjeve pokušati da ostvari "drugim putem".

Portparol Štaba Igor Gavrić rekao je večeras nakon sjednice Štaba da je odlučeno da se bojkotuje službeni protokol obilježavanja "dana sjećanja na žrtvu Vukovara" 18. novembra, da će biti "negostoljubivi za vladajuće", jer hrvatska Vlada "nema političke volje da prestane da krši zakon i ukloni dvojezične ploče".

Gavrić je najavio da će Štab pokrenuti akciju potpisivanja zahtjeva za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta - prenose mediji.

Predsjednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović izjavio je ranije da na nedavnom sastanku sa protivnicima ćirilice u Vukovaru nije postigao nikakav sporazum u vezi sa dvojezičnim tablama, već da je imao samo "ljudski razgovor" u kojem je pokušao da im objasni zašto je važno poštovati Zakon o pravima nacionalnih manjina.

Dvojezične table prvi put su, u skladu sa Ustavnim zakonom o poštovanju prava manjina u Vukovaru, postavljene prije više od mjesec dana na više zgrada lokalne samouprave. Te table su više puta uklanjanje ili uništavane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana