Procedura za promjnu hrvatskog Ustava

Agencije
Procedura za promjnu hrvatskog Ustava

Zagreb - Sabor Hrvatske većinom glasova odobrio pokretanje postupka promjene Ustava kojom bi se propisalo nezastarevanje za krivična djela teškog ubistva.

Odluka je donijeta na predlog poslanika vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP), a uz vladajuće, odluku su podržali i poslanici dijela opozicije.

Poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) napustili su dvoranu uoči glasanja, jer smatraju da odluka nije donijeta u skladu s procedurom. Najveća opoziciona stranka traži da se posebno propiše nezastarijevanje za ubistva počinjena u ime jugoslovenskog komunističkog režima.

Povod za izmjene Ustava bio je slučaj Josipa Perkovića, koga Njemačka traži zbog sumnje da je kao agent jugoslovenske tajne službe Udbe učestvovao u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Hrvatska je uoči ulaska u EU u julu ove godine ograničila primjenu evropskog naloga za hapšenje na krivična djela počinjena poslije avgusta 2002. godine što je dovelo do sukoba s EK i prijetnji sankcijama Hrvatskoj. Tim izmjenama Hrvatska je, među ostalim, onemogućila izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj.

Potom je pronađen kompromis prema kojem će se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primjenjivati bez spornog vremenskog ograničenja.

Iz Vlade premijera Zorana Milanovića više puta su istakli da je u slučaju Perkovića nastupilo zastarjevanje u Hrvatskoj, pa su najavili pokretanje ustavnih promjena da bi se ukinulo zastarjevanje za krivična djela politički motivisanih ubistava. Na insistiranje koalicionih partnera, SDP je predložio da se nezastarjevanje proširi na sva teška ubistva.

U javnosti se nagađa da bi poslije ustavnih promjena Hrvatska mogla da procesuira Josipa Perkovića čime bi se izbjeglo njegovo izručenje Njemačkoj.

Uz današnju odluku o pristupanju ustavnim promjenama Sabor je zadužio Odbor za Ustav da pripremi nacrt na temelju saborske rasprave. Za konačnu promjenu Ustava treba dvotrećinska većina, odnosno glasovi 101 poslanika, što znači i opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana