Priveden osnivač indeksa

SRNA
Priveden osnivač indeksa

Zagreb - Sa osnivačem hrvatskog portala "Indeks" Matijom Babićem obavljen je informativni razgovor u Ministarstvu unutrašnjih poslova u Zagrebu zbog korišćenja ilustracije na naslovnici koja je prikazivala kukasti krst na hrvatskoj zastavi.

Na poziv MUP-a Matija Babić, osnivač i autor projekta "Indeks", bez pratnje advokata uputio se oko 17.00 časova u MUP.

Tokom razgovora sa policijom Babić je rekao da je motiv postavljanja ilustracije upozorenje na jačanje fašizma u Hrvatskoj koje se manifestuje kroz ograničavanje prava manjina, prenose hrvatski mediji.

Babić je izjavio da je Hrvatska više zainteresovana za pitanje upozoravanja ilustracijom na fašizam nego za obračun sa tim zlom.

Na pitanje policije hoće li ilustraciju ukloniti, Babić je odgovorio da ne namjerava da to učini.

Oko 19.00 časova informativni razgovor je završen i Babić je pušten kući.

Iz zagrebačke policijske uprave saopšteno je da je Babić pozvan na razgovor "zbog objave na internet-portalu neprimjerenog sadržaja u kojem su dijelovi grba i zastave Hrvatske korišteni na način suprotno odredbama Zakona o grbu, zastavi i himni, te zastavi i lenti predsjednika Hrvatske".

"Nakon obavljenog razgovora i prikupljenih činjenica utvrđeno je da je Babić počinio prekršaj iz ovog zakona radi čega će protiv njega nadležnom Prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog redovnim putem", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana