Pritvor Dušku Šariću mimo Ustava

Tanjug
Pritvor Dušku Šariću mimo Ustava

Podgorica - Ustavni sud Crne Gore saopštio je da su produžavanjem pritvora Dušku Šariću i Jovici Lončaru povređena njihova prava zagarantovana Ustavom.

Kako je pojašnjeno iz Ustavnog suda Crne Gore, Apelacioni sud nije obrazložio razloge za zadržavanje Šarić i Lončara u pritvoru.

Dušku Šariću, bratu odbjeglog narko-bosa Darka Šarića, i Jovici Lončaru sudi se u crnogorskim sudovima zbog optužbe za pranje novca.

Ustavni sud Crne Gore je ocijenio da je Apelacioni sud time što je, bez detaljnog obrazloženja, rješenjima produžavao pritvor optuženima Šariću i Lončaru, povredio njihova prava predviđena Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Apelacioni sud sada treba da donese novu odluku o tome da li će Šarića i Lončara pustiti da se u daljem postupku brane sa slobode, ili će naći nove razloge za njihovo zadržavanje u pritvoru.

Branilac Šarića i Lončara, advokat Borivoje Đukanović, kazao je podgorički medijima da se sad može jedino očekivati da sudije Apelacionog suda optuženima ukinu pritvor.

"Očekujem da će Apelacioni sud uvažiti pravni autoritet odluke Ustavnog, a to znači da će doneti odluku o ukidanju pritvora", rekao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana