Potrebno unaprijediti saradnju Crne Gore i Monaka

Agencije
Potrebno unaprijediti saradnju Crne Gore i Monaka

Podgorica - Crna Gora i Monako opredijeljene su da intenzivno sarađuju u brojnim oblastima, budući da obje države nisu samo prepoznatljive turističke destinacije, već imaju i veliki ekonomski potencijal, istakli su danas crnogorski predjsednik Filip Vujanović i princ Albert od Monaka, prenose agencije.

Sagovornici su, nakon razgovora u rezidenciji predsjednika Crne Gore na Cetinju, kao oblasti interesantne za saradnju posebno izdvojili turizam, održivi razvoj i kulturu.

Vujanović je rekao da posjeta princa Alberta od Monaka predstavlja doprinos unapređenju saradnje dvije države, te najavio da će tokom prinčevog boravka biti potpisana dva važna ugovora - Okvirni sporazum o saradnji dvije države i Protokol o saradnji u oblasti održivog razvoja.

- Prvi sporazum je temeljni ugovor o saradnji dvije države u svim oblastima od ekonomije, kulture, preko turizma do zaštite životne sredine, a drugi ugovor treba da afirmiše saradnju u oblasti održivog razvoja, odnosno omogući da Crna Gora iskoristi brojna iskustva Monaka u toj oblasti - naglasio je Vujanović.

On je najavio da će biti potpisan i ugovor o saradnji privrednih komora dvije države, što će biti dobra osnova za unapređenje ekonomskih odnosa.

- Taj ugovor će biti osnov za zajedničko učešće na bizniz forumima i sajmovima, odnosno zajedničke aktivnosti u promociji naših privrednih povezanosti - rekao je crnogorski predsjednik.

Princ Albert rekao je da između Monaka i Crne Gore postoji širok prostor za unapređenje saradnje, da ove države imaju mnogo zajedničkih ciljeva u oblastima ekonomije, turizma i saštite životne sredine.

On je dodao da Crna Gora ima odlične turističke potencijale, te da pozdravlja opredjeljenje Crne Gore za evropske integracije.

- Saradnja između dvije države biće konkretizovana potpisivanjem više sporazuma, koji su u interesu i Crne Gore i Monaka. Stalo nam je do učvršćivanja veza naše dvije zemlje - naglasio je princ Albert.

Princ Albert od Monaka sastaće se u Podgorici i sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem.

U glavnom gradu Crne Gore predstavnici vlada dvije države potpisaće Okvirni sporazum i Protokol o saradnji u oblasti održivog razvoja.

Princ Albert od Monaka već je posjetio Crnogorsko primorje, a najavljeno je da će obići i Nacionalni park Durmitor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana