Podgorica Učesnici evakuisani maricama, žestoki okršaji huligana i policije

Vijesti, Tanjug
Podgorica Učesnici evakuisani maricama, žestoki okršaji huligana i policije

Podgorica - Crnogorska policija sukobila se sa oko 150 protivnika gej parade, koji su pokušali da uđu u dio grada u kojem je održana ta manifestacija. Policija je upotrebila pendreke i suzavac da bi rasterala protivnike Parade ponosa, a oni su uzvratili petardama i kamenicama.

Prva Parada ponosa u Podgorici, u kojoj je učestvovalo oko stotinu LGBT aktivista iz cijelog regiona, ambasadora i javnih ličnosti, završena je. Učesnici  su evakuisani policijskim maricama iz centra grada, jer nije mogao drugačije da im se obezbjedi siguran izlaz iz zone u kojoj je održana parada.  

Dok se učesnici razilaze, širi centar Podgorice je i dalje pod potpunom blokadom. Prema dosadašnjim podacima policije, ljekarsku pomoć je zatražilo nekoliko demonstranata, ali i pripadnika policije. Uglavnom je riječ o lakšim povredama.  

Do sada je uhapšeno nekoliko desetina huligana, a ekipe iz minuta u minut privode demonstrante u zgradu podgoričke policije.

Kamenovali redakciju podgoričkih "Vijesti"

Prema pisanju "Vijesti", grupa huligana kamenovala je prozore na zgradi njihove redakcije, kao i službeni automobil koji je bio parkiran ispred.  

Oko stadiona Budućnost, Sportskog centra i hrama Vaskrsenja, par stotina metara daleko od mesta gdje je otpočela povorka, okupile su se grupe protivnika Parade, koje pripadnici specijalnih jedinica pokušavaju da rasteraju suzavcem.  

Prema nezvaničnim informacijama, policija je braneći se od napada huligana bacila suzavac u grupu od 50 djece.  

Sudeći prema komentarima na društvenim mrežama, huligani su u naletu na nekoliko mjesta u gradu počeli da razbijaju isloge i lome stakla na automobilima. Jake policijske snage su i dalje prisutne i raspoređene u "koncentričnim krugovima", a kako javljaju "Vijesti", u sukobu huligana i policije ima povređenih.

Oko 2.000 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinicica, napravili su nekoliko "prstenova" oko maršute kojom je održana parada, a centar grada nadleće policijski helikopter. 

Učesnici parade, koja se održava pod sloganom "Crna Gora ponosno", prošetali su centralnom podgoričkom saobraćajnicom - Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad. U povorci su se mogle vidjeti zastave duginih boja i transparenti na kojima piše "Žena, majka, lezbejka" i "Gej je ok".

Idući Prajd u junu 2014. 

U govoru ispred Skupštine Stevan Milivojević, izvršni direktor LGBT Foruma Progres poručio je da je "današnja parada pokazatelj da je podrška vlasti suštinska, a ne deklarativna.

- Za kratko vrijeme smo postigli mnogo više nego što su postigle kolege iz regiona za mnogo duže vremena - poručio je on.  

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović kazao je da je Crna Gora, održavanjem podgoričkog prajda, pokazala da je država u kojoj se poštuju ljudska prava.

- Na putu ka EU, Crna Gora je pokazala visok stepen demokratije i tolerancije. U Crnoj Gori nećemo dozvoliti da se ijedan građanin oseća manje vrednim i nezaštićenim - rekao je on.


Predstavnik "Kvir Montenegra", organizatora prajda, Danijel Kalezić izrazio je zadovoljstvo održavanjem prve Parade ponosa u glavnom gradu Crne Gore.
 

- LGBT osobe u Podgorici od danas nisu nevidljive. Borićemo se i dalje dok ne osvojimo potpunu slobodu - kazao je on i za leto naredne godine najavio novi podgorički prajd.

 Šetali i visoki državni zvaničnici i predstavnici EU

Među učesnicima povorke bili su ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić i šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Paradi prisustvovali su savjetnik predsjednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežana Burzan, kao i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Mitrović i Sabahudin Delić. 

Prvoj gej povorci u Podgorici bio je i poslanik DPS-a i predsjednik skupštniskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, kao i funkcioner Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana