Počeo video-samit, biće usvojena deklaracija

Srna
Počeo video-samit, biće usvojena deklaracija

BEOGRAD/BRISEL - Lideri EU i zapadnog Balkana počeli su zajednički video-samit koji se održava umjesto sastanka planiranog za početak maja u Zagrebu, a iz Brisela je najavljeno da će se lideri u današnjem razgovoru fokusirati na odgovor na krizu sa virusom korona, a da sama politika proširenja nije dio agende.

Konferencija se održava u organizaciji Hrvatske, kao predsjedavajuće Savjetu EU, a očekuje se i usvajanje zagrebačke deklaracije, prenosi RTS.

Pitanje zajedničkog odgovora zapadnog Balkana i EU i solidarnosti je neminovno došlo u prvi plan i ono će zauzeti centralno mjesto u zajedničkoj deklaraciji koja bi danas trebalo da bude usvojena.

Tu se podsjeća da je EU do sada izdvojila 3,3 milijarde evra kao pomoć zapadnom Balkanu za saniranje neposrednih ekonomskih i zdravstvenih posljedica epidemije.

U tekstu deklaracije, EU lideri ponavljaju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi regiona, a fokus je na jedinstvu i solidarnosti u borbi protiv virusa korona, ali i na EU podršci regionu u odgovoru na krizu sa ovim virusom.

Deklaracija koju potpisuju lideri EU, uz konsultacije sa liderima zapadnog Balkana, ponavlja i značaj reformskog procesa u regionu sa fokusom na vladavini prava, demokratiji, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanju ljudskih prava, prava manjina i rodne ravnopravnosti.

Zapadni Balkan se poziva na dalje odlučne korake u procesu pomirenja i saradnje i rješavanja bilateralnih problema, pri čemu se pozdravlja izbor EU specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine i drugih regionalnih pitanja.

EU lideri partnere sa zapadnog Balkana pozivaju da napreduju ka punom usklađivanju sa EU spoljnom i bezbjednosnom politikom, kao i da jačaju saradnju na rješavanju zajedničkih izazova, kao što su zajednička bezbjednost, borba protiv terorizma i ekstremizma, migracije, trgovina ljudima, drogom i oružjem.

U deklaraciji se navodi da su, s ciljem dalje promocije zajedničkih interesa, EU lideri spremni da osnaže politički dijalog, uključujući i sastanke na najvišem nivou, između EU i zapadnog Balkana.

Srbiju na video-samitu predstavlja predsjednik Aleksandar Vučić, a sa zapadnog Balkana razgovorima prisustvuju i albanski premijer Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, makedonski premijer Oliver Spasovski i predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

U radu video-konferencije učestvuju lideri 27 država članica EU, čelnici EU institucija ,kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetske banke, Evropske investicione banke i Savjeta za regionalnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana