Počela saslušanja u aferi “Snimak”

Tanjug
Počela saslušanja u aferi “Snimak”

Podgorica - Anketni odbor Skupštine Crne Gore za rasvjetljavanje afere “Snimak” počeo je sa saslušanjima.

Prvi iskaz pred tim parlamentranim tijelom dao je bivši predsjednik Zavoda za zapošljavanje i aktuelni poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Jelić.

Afera “Snimak” u vezi je sa objavljivanjem audio snimaka sa sjednica organa DPS-a na kojima je govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti.

Jelić je članovima Anketnog odbora kazao da na sjednicama DPS-a nikada nije govorio o partijskom zapošljavanju, već o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori.

Na primjedbu člana odbora iz Demokratskog fronta Strahinje Bulajića da je Jelić na sjednicama pominjao zapošljavanje naših, poslanik DPS-a je rekao da se radilo o uobičajenoj retorici.

Kada sam kazao - naši nisam mislio na pripadnike partije, nego na građane Crne Gore.

I kada sam govorio - naše institucije, nisam mislio na DPS, već na institucije Crne Gore, naveo je Jelić.

On je dodao da projekti koje je pominjao na sjednicama DPS-a nisu pokrenuti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, već još 2011. godine.

Jelić je kao dokaz pokazao flajere u kojima se građani i poslodavci pozivaju da se uključe u projekte.

Ne zapošljava partija, niti Zavod za zapošljavanje, već poslodavci, kazao je Jelić.

Anketni odbor ranije je odlučio da, povodom afere “Snimak”, sasluša 15 državnih i funkcionera DPS-a, među kojima i crnogorskog premijera i lidera te stranke Mila Đukanovića.

Predviđeno je da se saslušaju i ministra turizma i održivog razvoja i nekadašnjeg političkog direktora DPS-a Branimira Gvozdenovića, te njegov nasljednika na toj partijskoj funkciji Tarzan Miloševića.

Biće saslušani i potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Igor Lukšić, ministar rada i socijalnog staranja uoči afere “Snimka” Suad Numanović, ministar prosvete Slavoljub Stijepović, te fukcioneri DPS-a Zoran Vukčević.

Anketni odbor saslušaće i direktoricu Zavoda za zapošljavanje Vukicau Jelić, funkcionera DPS-a Daliborku Pejović i poslanika DPS-a Jovana Martinovića.

Pred članovima Anketnog odbora pojaviće se i gradonačelnik Mojkovca Dejan Medojević, funkcioneri DPS-a Zoran Bošnjak i Budimir Dabetić, kao i čelnik budvanskog DPS-a Bora Lazovića.

Poslanici Skupštine Crne Gore jednoglasno su 31. maja, povodom afere “Snimak” donijeli odluku o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora o tom slučaju.

Odlukom je predviđeno da na čelu Anketnog odbora bude predstavnik opozicije, odnosno Koča Pavlović iz Demokratskog fronta.

Prema odluci o formiranju, Anketni odbor ima na raspolaganju 45 dana za provođenje parlamentarne istrage.

Nakon toga, u roku od najviše sedam dana treba da sačini izvještaj i dostavi ga Skupštini Crne Gore.

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca Crne Gore Veselin Vučković saopštio je ranije da je pokrenut i istražni postupak u vezi sa aferom “Snimak”, dodajući da ispitivanje tog slučaja neće trajati u nedogled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana