Perković sutra dobija nalog za hapšenje?

Agencije
Perković sutra dobija nalog za hapšenje?

Zagreb - Evropski nalog za hapšenje bivšem agentu jugoslovenske tajne službe Udba Josipu Perkoviću mogao bi biti uručen već sutra ujutro, rekao je Perkovićev advokat Anto Nobilo.

U Hrvatskoj sutra na snagu stupaju zakonske izmjene, prema kojima će se evropski nalog primjenjivati i na krivična djela počinjena prije avgusta 2002. godine.

Neposredno uoči ulaska u EU, 1. jula, Hrvatska je izmijenila ovaj nalog na način da se on ne odnosi na one koji su krivična djela počinili prije avgusta 2002. godine, ali je potom pod pritiskom Evropske komisije vratila prethodni tekst.

"Očekujemo da zbog pritiska javnosti i medija policija neće čekati prvi radni dan, nego da će Perkoviću nalog uručiti već sutra", kaže Nobilo.

Osim Perkovića, evropski nalog za hapšenje će od Nove godine biti aktiviran i za još 28 osoba za kojima su članice EU raspisale potjernice.

Hrvatski mediji spekulišu da su među njima još dvojica bivših obavještajaca Ivan Lasić i Zdravko Mustać, kao i niz ubica, krijumčara, razbojnika i drugih prestupnika.

Bivšeg čelnika Udbe, a potom i hrvatske obaveštajne službe Josipa Perkovića njemačko pravosuđe tereti da je učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana