Perković pušten, sad kriva Srbija

Tanjug
Perković pušten, sad kriva Srbija

Zagreb - Bivši šef tajne policije u Jugoslaviji i Hrvatskoj Josip Perković pušten je danas iz istražnog zatvora. Njegov advokat za ubistvo Đurekovića okrivio Srbiju.

Tek što je stigla vijest da je Perković, zbog kog se Hrvatska sukobila sa Briselom, uhapšen 1. januara, pa potom prebačen u bolnicu pa nazad u protvor, iz Zagreba stiže vijest da je već danas zagrebački Županijski sud istražni zatvor Perkoviću zamijenio mierama opreza, među kojima su oduzimanje lične karte i zabrana napuštanja prebivališta.

Podsjetimo, Perković je uhapšen na osnovu evropskog naloga za hapšenje, jer ga njemačko pravosuđe tereti da je u toj zemlji učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Bavarskoj.

Međutim, Perkovićev advokat Ante Nobilo tvrdi da hrvatske bezbjednosne službe nisu učestvovale u ubistvu političkog emigranta Stjepana Đurekovića, već da su za to odgovorne Srbija i Crna Gora.

Nobilo je za 24sata TV rekao da to tvrdi na osnovu fakata prikupljenih tokom boravka u Srbiji i da raspolaže svim imenima umješanih u to krivično djelo. ""Pokušaćemo da dokažemo da hrvatske službe bezbjednosti u tome nisu učestvovale. To je istorijska istina. Daćemo dovoljno dokaza i pokazaćemo koje su institucije u tome učestvovale"", rekao je Nobilo.

On tvrdi, takođe, da je prema hrvatskom zakonodavstvu u predmetu Đureković nastupila zastarjelost i da ona mora biti prepreka izručenju njegovog klijenta.

Nobilo kaže da Perković ne zna ko je ubio Đurekovića i najavljuje da će se, u slučaju da sud donese odluku o izručenju, oni boriti. ""Ako bude donijeta takva odluka, idemo u boj, idemo u sudski postupak. Nijemci relativno brzo rade postupke i za pet do šest mjeseči sve bi moglo biti gotovo. A u tom smislu više nema štednje, pucaćemo iz svih oružja"", rekao je Nobilo, prenijeli su hrvatski mediji.

Kaže da su se političari previše bavili ovim slučajem. ""Jedan pravosudni slučaj oni su pokušavali da riješe političkim sredtvima pa su mijenjali zakone i slično. Sa 1. januarom cijela stvar je postala pravosudna i svi su odahnuli"", rekao je Nobilo.

Uoči ulaska u EU u julu 2013, Hrvatska je ograničila primjenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dijela počinjena poslije avgusta 2002, što je dovelo do sukoba s Evropskom komisijom i prijetnji sankcijama Hrvatskoj, jer je time onemogućila izručenje Perkovića. Potom je pronađen kompromis prema kojem će se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primjenjivati bez spornog vremenskog ograničenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana