Oružje iz Sirije ne može preko Hrvatske

Tanjug
Oružje iz Sirije ne može preko Hrvatske

Zagreb - Supstance za izradu hemijskog oružja iz Sirije ipak neće biti prekrcavane u hrvatskim vodama, nego najverovatnije negdje u Italiji", izjavio Zoran Milanović.

Premijer Hrvatske je, kako prenosi hrvatski portal "Indeks", rekao je da je Hrvatska prekasno primila zahtjev za pretovar hemijskih supstanci.

Smatra, kako se navodi, da je javnost racionalno reagovala kada je objavljena mogućnost da taj posao bude obavljen upravo u hrvatskim tertiroijalnim vodama.

Navodi se da dva broda, danski i norveški, čekaju na Kipru odobrenje da preuzmu dio sirijskog hemijskog oružja koji iz te zemlje mora biti uklonjen, a uništiće ga SAD u međunarodnim vodama na brodu ratne mornarice.

SAD su, naime, pristale da se pobrinu za uništenje prekursora ali čelnici nordijskih zemaja, koje učestvuju u akciji, zasad ne znaju kako će kontejneri biti pretovareni na taj brod.

"Trenutno je moj zadatak da pripremim ljude za prevoz hemikalija iz Latakije prema još nepoznatom odredištu", izjavio je Torben Mikelsen koji predvodi tu operaciju, navodi portal.

Kapetan norveškog broda Per Rostad je izjavio da "prevoz hemikalija u ovakvim razmjerama još nije viđen", dodavši da su akteri ove operacije "dobro uvježbani i pripremljeni".

Dva teretna broda, od kojih je jedan stigao u subotu u Limasol, prevozi će najviše 500 tona hemikalija rekao je danski hemičar Bjorn Šmit, koji učestvuje u toj operaciji.

Inače, predviđeno je da sirijska vojska i OPCW će prije ukrcavanja staviti hemikalije u kontejner koje će zapečatiti opremom GPS-om.

Šmit je član tima civilnih stručnjaka na brodovima i na teretnim brodovima da bi sprečili eventualne incidente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana