Opozicija poziva Berišu da prizna poraz

Agencije
Opozicija poziva Berišu da prizna poraz

Tirana - Albanski opozicioni socijalisti apelovali su na premijera Salija Berišu da prizna poraz, nakon što je koalicija predvođena Socijalističkom partijom Edija Rame ostvarila vođstvo na parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, prenose agencije.

Centralna izborna komisija saopštila je da na osnovu 42 odsto prebrojanih glasova Socijalistička partija Edija Rame osvojila 84 od 140 mjesta u parlamentu, dok su demokrate Salija Beriše osvojile 56 mjesta.

I Rama i Beriša proglasili su pobjedu nakon zatvaranja birališta.

Prema podacima Centralne izborne komisije, odziv birača bio je 53 odsto od oko 3,3 miliona lica sa pravom glasa, a zvanični rezultati ne očekuju se prije sutra, javlja Rojters.

U međuvremenu, EU osudila je nasilje koje se dogodilo juče na jednom biračkom mjestu kada je ubijen 49-godišnji Đon Đoni nakon razmjene vatre sa kandidatom vladajuće Demokratske partije, takođe 49-godišnjim Milom Fufijem..

- Nasilje nije prihvatljivo i ne može se tolerisati - rekao je Etore Sekvi, ambasador EU u Tirani.

Beriša i Rama izrazili su nadu da će Albanija postati članica EU, a jučerašnji izbori vide se kao test da li ova zemlja može da provede poštene i bezbjedne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana