Ocijena ustavnosti statuta Vukovara

Tanjug
Ocijena ustavnosti statuta Vukovara

Zagreb - Vlada Hrvatske podnijela zahtjev za pokretanje postupka ocijene ustavnosti vukovarskog statuta, nedavno izmjenjenog na sednici gradskog vijeća, na štetu prava manjina.

Hrvatsko Ministarstvo uprave obustavilo je u novembru primjenu spornog člana statuta grada Vukovara, kojim je početkom tog mjeseca područje grada izuzeto od primene dvojezičnosti, tj. od isticanja natpisa na ulicama i institucijama ispisanih i ćirilicom.

Tu obustavu tražilo je Vijeće srpske nacionalne manjine Vukovara.

Druge izmjene, koje se tiču proglašenja Vukovara mjestom posebnog pijeteta, nisu ocijenjene kao sporne.

Ministarstvo je odluku proslijedilo hrvatskoj vladi da je, u roku od 30 dana, uputi Ustavnom sudu, uz zahtjev za ocijenu saglasnosti s Ustavom.

Statut Vukovara izmjenjen je glasovima odbornika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske stranke prava "Ante Starčević" (HSPAS), koji su i predložili da službeni jezik u Vukovaru bude hrvatski, a pismo latinično.

Izmene Statuta su najavljene poslije protesta tokom septembra kada su sa zgrada javnih ustanova i državnih institucija u tom gradu nasilno skidane i lomljene table ispisane ćirilicom.

Te proteste organizovao je štab za odbranu hrvatskog Vukovara, organizacija koja se bori protiv ćirilice.

Štab je nedavno objavio i da je skupio potpise za organizovanje referenduma o dvojezičnosti na kojem bi predložio da se upotreba manjinskog pisma dozvoli samo u sredinama u kojima pripadnici nacionalnih manjina čine više od 50, a ne 30 odsto stanovništva, kako je sada uređeno.

Hrvatske vlasti najavile su da će ustavnim promjenama spriječiti raspisivanje referenduma kojim bi se ograničila prava manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana