Nastavlja se rat protiv ćirilice u Hrvatskoj: Razbijena spomen-ploča Andreji Petkoviču

SRNA
Nastavlja se rat protiv ćirilice u Hrvatskoj: Razbijena spomen-ploča Andreji Petkoviču

Rijeka - U Rijeci je razbijena spomen-ploča posvećena makedonskom prosvjetitelju, pjesniku, lingvisti i diplomati Andreji Petkoviču, a na tabli je bio dvojezični natpis.

Motivi i počinilac ovog vandalizma nisu poznati, ali se može pretpostaviti da je riječ o novom slučaju “obračuna sa ćirilicom”, budući da je uz latinični, na ploči bio i ćirilični natpis, prenosi riječki “Novi list”.

Spomen-ploča Andreji Petkoviču postavljena je Trpimirovoj ulici u  aprilu prošle godine. Riječ je o ličnosti koja je ostavila trag u riječkom društveno-političkom životu obavljajući dužnost carskog ruskog konzula od 1873. do 1892. godine.

Petkovič je rodom iz Velesa u Makedoniji, a studirao je u Sankt Peterburgu, odakle je došao u službu ruske državne uprave. Poslat je u Rijeku kao konzul u vrijeme najsnažnijeg razvoja i značenja tog grada u evropskim razmjerama.

Počasni konzul Makedonije u Rijeci Goran Kalogjera rekao je da je informaciju o skrnavljenju spomen-ploče dobio od predsjednika Makedonskog kulturnog društva “Ilinden” Ilije Hristodulova.

“Sugerisao sam da ne oglašavamo u javnosti  sve dok se ne utvrdi da li je riječ o namjernom činu vandalizma ili slučajnom oštećivanju”, istakao je Kalogjera.

On vjeruje da će počinilac ovog krivičnog djela biti pronađen.

“Spomen-ploča Andreji Petkoviču je spomenik kulture na kome su tekstovi pisani latinicom i makedonskom ćirilicom. Ukoliko je ploča namjerno razbijena, onda je to djelo bolesnog i nepismenog uma koji ne zna čitati ni latinicu ni ćirilicu. Ako je riječ o namjernom činu, onda ga do kraja treba istražiti”,zaključio je Kalogjera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana