Nadan Vidošević u slikama pet miliona evra

Agencije
Nadan Vidošević u slikama pet miliona evra

Zagreb - U tajnom bunkeru vile uhapšenog bivšeg predsjednika Privredne komore Hrvatske Nadana Vidoševića nalazi se kolekcija slika vrijedna najmanje pet miliona evra, razne skupocjene skulpture i lovački trofeji.

Hrvatski mediji objavili su fotografije tajnog bunkera Vidoševićeve vile, iako je taj objekat pod stalnom policijskom zaštitom. Slike Vlahe Bukovca nabacane su u nekoj kutiji, jer gotovo 200 metara kvadratnih bunkera kao da nije bilo dovoljno za sve to. To je najvrednija kolekcija u Hrvatskoj.

Mediji navode da je u tajnom bunkeru pronađeno i platno "Bogorodice sa djetetom" za kojom je hrvatska policija tragala 19 godina. Policija, kako se navodi, sumnja da je djelo vrijedno 700.000 evra godinama visilo na zidu nekog od objekata dugogodišnjeg predsjednika Privredne komore Hrvatske prije nego što je pronađeno u Splitu.

- Vrati sliku "Bogorodice s djetetom" - bila je poruka koju je policija prije godinu slala jednom, kako se navodi, hrvatskom tajkunu.

Među lovačkim trofejima najupečatljiviji je veliki bijeli medvjed, što pokazuje da je Vidošević bio jedan od rijetkih lovaca Hrvatske koji je imao priliku ići u lov na polarnog medvjeda.

Tri etaže vile Nadana Vidoševića, najdugovječnijeg šefa HPK-a u Zagrebu, iznutra izgledaju nestvarno. Vila od hiljadu kvadrata više liči na dom nekog multimilionera sa Volstrita nego na kuću državnog službenika ili ministra. I sva ta raskoš, koja je vidljiva na prvi pogled, nije sve. Praktično svaka soba ima sopstveni toalet, u kući ih je čak 25. U prizemlju je teretana, pred kojom bi se mogao postidjeti gotovo svaki zagrebački fitnes centar. Tu su i bazen, dvorana, sauna i vinski podrum.

Raskošna vila

Inače, najvrednija hrvatska slika ukradena je u noći 29. decembra 1993. iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika u Splitu. Te večeri lopov je onesposobio alarm, a u Zavodu je ostao samo ram. Gotovo dvije decenije trajala je potraga policije za slikom. Slika Bogorodice je inače djelo nepoznatog autora, koja datira iz 16. vijeka. Pozivajući se na nezvanične izvore, mediji navode da policija već neko vrijeme pokušava da otkrije vezu između nestanka vrijedne slike i Vidoševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana