MUP Hrvatske uhapsio 22 osobe po nalogu EU

24sata.hr
MUP Hrvatske uhapsio 22 osobe po nalogu EU

Zagreb - U Hrvatsku je iz Njemačke stigao nalog za hapšenje bivšeg šefa Udbe Josipa Perkovića zbog likvidacije direktora Ine Stjepana Đurekovića.

Direktor policije Vlado Dominić potvrdio je kako je nalog stigao u ponedjeljak.

- Po nalogu nećemo postupiti jer je djelo počinjeno prije 2002. godine - rekao je Dominić, a prenose 24 sata.

MUP Hrvatske je s prvim danom hrvatskog članstva u EU zaprimio 84 evropska naloga za hapšenje, od čega je privela 22 osobe, dok se prema njih 19 neće ni postupiti jer je djelo počinjeno prije 2002. godine.

Njemačka Perkovića potražuje zbog sumnje da je učestvovao u organizovanju likvidacija hrvatskih disidenata u emigraciji tokom komunističkog režima među kojima i bivšeg direktora INA Stjepana Djurekovića.

Hrvatski sabor je, naime, prošle sedmice usvojio izmjenu Zakona o pravosudnoj saradnji u krivičnim stvarima s članicama EU koji je stupio na snagu 1. jula.

U Zakon je tada unijeta “sporna” odreba da se evropska potjernica može odnositi samo za krivična djela prije avgusta 2002. godine, što je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Inače, opoziciona Hrvatska demokratska zajednica je napustila sjednicu Sabora kada je izglasavana pomenuta odredba, a njen lider Tomislav Karamarko je rekao da će izmjenjeni zakon imati dalekosežne štetne posljedice za Hrvatsku.

Dominić zbog trajanja procedure nije mogao da kaže nešto više o osobama i djelima koja se spominju u tim nalozima.

Ministar policije Ranko Ostojić je istakao da je 22 privedenih dokaz da će Hrvatska ispunjavati svoje obaveze po evropskom nalogu za hapšenje.

Hrvatska policija je uoči proslave povodom priključenja Hrvatske EU zaplijenila 12 automatskih pušaka i uhapsila muškarca sa improvizovanom eksplozivnom napravom.

Ministar Ranko Ostojić je na konferenciji za novinare pohvalio policiju za besprjekorno odrađeno obezbjeđenje proslave koja je prošla bez incidenata.

Međunarodnom policijskom saradnjom razbijen je krijumčarski lanac oružja iz BiH i zaplijenjeno 12 automatskih pušaka, rekao je načelnik Uprave kriminalističe policije Vitomir Bijelić.

Bjelić je kazao da se još istražuju motivi 45-godišnjaka uhapšenog u petak s improvizovanom eksplozivnom napravom i 200 grama TNT eksploziva.

- Ta eksplozivna naprava je po svojoj prirodi bila spremna, da tako kažem, za upotrebu. U ovom trenutku ne mogu kalkulisati u vezi sa motivom. Ali moram da napomenem da nismo došli do činjenica koje bi direktno povezivale osumnjičenog s ugrožavanjem centralne proslave na Trgu bana Jelačić, rekao je Bijelić.

On je, međutim, dodao da je kriministalistička istraga u toku i da će sasvim sigurno dati odgovor na to pitanje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana