Mitropolit Porfirije: Teror nad crkvom nije riješenje za Crnu Goru

Tanjug
Mitropolit Porfirije: Teror nad crkvom nije riješenje za Crnu Goru

ZAGREB - Mitropolit zagrebačko - ljubljanski Porfirije pozvao je zbog hapšenja episkopa Joanikija zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili.

Porfirije je na sajtu Zagrebačko-ljubljanske mitropolije izrazio podršku vladiki Joanikiju, a aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamjerno ukazao da postoje i drugi izlazi iz situacije u koju su doveli, kako kaže, sami sebe usvajanjem nepravednog zakona o slobodi vjeroispovesti.

„Tolikom hrastu i duhovnom gorostasu kakav je naš čestiti vladika teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti riješenje za Crnu Goru“, naveo je Porfirije.

Poručuje da su vladika i njegovi uhapšeni sveštenici molitvom i javnim apelom upućenim svojim vjernicima da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi.

Vladika Joanikije je svojim postupcima pokazao da ne pravi razliku među ljudima, već da sa istom ljubavlju brine o svojoj pastvi i o životima svojih progonitelja i njihovih bližnjih, naveo je Porfirije.

„Sada je sva odgovornost prebačena isključivo na crnogorsku političku vrhušku. Ne treba im nikakava posebna mudrost. Ugledajte se, časni glavari, na brižnog i ljubavlju ispunjenog vašeg i našeg duhovnog pastira, vladiku Joanikija“, poručio je Porfirije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana