Milanović: Sami rješavamo zločine

Tanjug
Milanović: Sami rješavamo zločine

Zagreb - Premijer Hrvatske poručio da će Hrvatska sama rješavati eventualne zločine počinjene pre 2002. godine.

On je time odbacio kritike da je prijedlog izmjena Zakona o pravosudnoj saradnji s državama članicama Evropske unije "krojen prema jednoj osobi".

- Nijedan zakon, a naročito ne o međunarodnoj pravnoj pomoći i sprovođenju evropskog naloga za hapšenje ne donosi se krojen prema jednoj osobi, naglasio je Milanović povodom, kako je kazao, neartikulisane i nesmotrene kritike političkih suparnika da se izmjene donose zbog nekadašnjeg čelnika tajnih službi Josipa Perkovića.

Izmjenama koje je vlada uputila u saborsku proceduru predviđeno je da Hrvatska od 1. jula postupa po evropskim potjernicama za krivična djela počinjena nakon 7. avgusta 2002. godine.

Nalog za hapšenje se tako ne bi odnosio na Perkovića koga njemački sud tereti za ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, jer je on ubijen 1983. godine, prenosi agencija Hina.

- Hrvatski interes je da ono što je bilo prije 2002. rješavamo sami, a ne preko drugih, trećih i četvrtih glavnih gradova, lobiranjem i uticajem onih koje u ovom trenutku još ne vidim i ne znam ko su. To ozbiljna država ne radi, poručio je Milanović.

Premijer je podsjetio da je Hrvatska imala Domovinski rat u kome se, kaže, "dogodilo puno ružnih stvari" i dodao da ako neko treba da svodi račune za to i sprovodi postupke, to je "Hrvatska, ne neko treći".

- Ako je bilo zločina, naš grijeh, naš teret, naša obaveza, ali neću dopusti da to rade treći. S tim je dosta, tu školu smo prošli i to je gotovo...", zaključio je Milanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana