Milanović: Referenduma neće biti

Agencije
Milanović: Referenduma neće biti

Osijek - Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je da će spriječiti referendum o ćirilici. Milanović ocjenjuje da je referendum o definicija braka bio samo "kamuflaža" i "topovska priprema" za pokušaj raspisivanja referenduma o pravima nacionalnih manjina..


"Taj referendum, dok sam je predsjednik Vlade, neka to dobro čuju, neće proći" - poručio je Milanović.

On upozorava da je pokušaj raspisivanja referenduma o ćirilici - otvorena diskriminacija.

"Do određene tačke nešto se može tolerisati, ali kada to preraste u otvoreni animozitet i tretman manjine, koja postaje manjina žtek kad postane većinaž, onda se tu ne treba skrivati iza Ustavnog suda" - istakao je Milanović.

On je tako aludirao na stav tzv. štaba za zaštitu hrvatskog Vukovara da bi manjina trebala da ima pravo na svoje pismo samo u onim sredinama u kojima je - većina, odnosno samo tamo gdje ima više od 50 odsto udjela u stanovništvu.
 

Izjašnjavanje o ograničavanju ćirilice?

Tzv. štab za odbranu hrvatskoga Vukovara tvrdi da je prikupio dovoljan broj potpisa građana za raspisivanje referenduma, kojim bi praktično moglo doći do ukidanja ćirilice u velikom broju opština u Hrvatskoj u kojima žive Srbi

rganizatori tvrde da će referendum biti održan i nadaju se da će Vlada Hrvatske, nakon potrebne procedure, "poštivati volju hrvatskog naroda".


Tzv. štab za obranu hrvatskog Vukovara tvrdi da "ne želi i da nema namjeru da ugrožava ničija prava", već želi da "uskladi hrvatsko zakonodavstvo sa zakonodavstvima naprednih zemalja EU".

Prema zakonu, za održavanje referenduma potrebno je sakupiti više od 450.000 potpisa - tada je moguće raspisati referendum s ciljem izmjene člana Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina, koji regulše prava nacionalnih manjina na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma.

Organizatori tvrde da to pravo pripadnici nacionalne manjine treba da ostvaruju kada čine najmanje 50 odsto stanovnika jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa, a ne 30 odsto, kako je regulisano ustavnim zakonom.

Potpise su počeli prikupljati 17. novembra na oko 2.000 popisnih mjesta u cijeloj Hrvatskoj, u čemu im je pomagalo oko pet hiljada volontera.

Politički analitičari upozoravaju da bi samo održavanje ovog referenduma, a pogotovo pozitivan ishod, moglo da ima teške poljedice unutar samog hrvatskog društva, kao i za preostale Srbe u Hrvatskoj, ali i da iskomplikuje odnose Brisela i Zagreba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana