Milanović: Ovo je tužan i besmislen referendum

dnevnik.hr
Milanović: Ovo je tužan i besmislen referendum

Zagreb - U 7 sati u Hrvatskoj su otvorena birališta za referendum o braku.

To pravo je odmah iskoristio i premijer Zoran Milanović.

On je još jednom ponovio kako je ovo “tužan i besmislen referendum”.

“Već sljedeće sedmice ide zakon o partnerstvu tako da se ništa ne mijenja u negativnom smislu već u pozitivnom. Nadam se da je ovo zadnji put da s ovakvim pitanjem idemo na referendum. Mi ćemo Ustavom regulisati pitanja kojima se može i treba katkada odlučivati na referendumu”, poručio je hrvatski premijer.

Podsjetimo, na 6.714 glasačkih mjesta građani Hrvatske danas odlučuju jesu li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

Sva glasačka mjesta zatvaraju se u 19 sati.

Na referendum ima pravo da izađe 3.780.583 građana, a svi koji nisu sigurni gdje je njihovo biračko mjesto i da li su na popisu podatke mogu provjeriti na stranicama Državne izborne komisije.

U BiH otvoreno sedam mjesta za glasanje

U BiH jutros je otvoreno sedam glasačkih mjesta na kojima će hrvatski državljani moći da se izjasne na referendumu da li su za to da se u Ustav Hrvatske uvrsti definicija prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.
Dva glasačka mjesta otvorena su u Ambasadi Hrvatske u Sarajevu, tri u Generalnom konzulatu u Mostaru, te po jedno u konzulatima u Banjaluci i Tuzli.

Da bi učestvovali na referendumu hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj bili su dužni da se registruju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

U BiH se za učešće na referendumu prijavilo 5.289 hrvatskih državljana.

Oni koji to nisu učinili glasačko pravo moći će da iskoriste pod uslovom da na sam dan provođenja referenduma zatraže odgovarajuću potvrdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana