Milanović očekuje više u odnosima sa Srbijom

Al Džazira Balkan
Milanović očekuje više u odnosima sa Srbijom

Zagreb - Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da odnosi sa Srbijom zavise od konstruktivnosti obje strane i da se s postojećom srpskom vlašću “može raditi”, ali da očekuje više.

Milanović je, gostujući na televiziji Al Džazira Balkan, rekao da posebno važnim smatra da se Srbija mora suočiti s problemom Kosova.

- Kosovo smo priznali, Srbija nam je daleko važniji privredni partner od Kosova. Mi nećemo zauzimati strane i sarađivaćemo i s jednima i drugima - rekao je Milanović.

Govoreći o problemu izbjeglih Srba, on je ponovio raniji stav da su desetine hiljada lokalnih Srba otišli iz Hrvatske prije akcije “Oluja”, tvrdeći da nema političkih prepreka za njihov povratak.

- Vratilo ih se puno, kao nigdje u regiji, što znači da imaju povjerenje u ovu državu - ocijenio je Milanović, a prenijela Hina.

Milanović je takođe istakao da će Hrvatska ulaskom u EU podijeliti dio svog suvereniteta s ostalim članicama i prenijeti ga na zajedničke institucije, ali se ne zauzima za ujedinjene države Evrope nalik na Sjedinjene Države.

On nije mogao precizno da kaže kada će Hrvatska uvesti zajedničku valutu evro, ali je istakao da će od prvog dana članstva, 1. jula, činiti sve da ispuni tražene kriterijume.

To se odnosi i na šengenski granični režim za koji će Hrvatska aplicirati u roku od dvije godine, rekao je Milanović televiziji Al Džazira Balkan i izrazio nadu da se to može postići u kraćem roku od nekih drugih članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana