Merkelova ne dolazi u Zagreb

Agencije
Merkelova ne dolazi u Zagreb

Zagreb - Njemački kancelar Angela Merkel otkazala je dolazak na svečanost ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Sabor zbog toga prekinuo zasjedanje.

Dok hrvatski mediji javljaju da je razlog otkazivanja usvajanje zakona kojim bi se spriječilo izručenje Josipa Perkovića vlastima u Njemačkoj, iz Berlina je saopšteno da Merkelova "nema vremena" da prisustvuje svečanosti.

Agenciji Hina predstavnik Kancelarije za odnose s javnošću njemačke vlade rekao je da njemački kancelar Angela Merkel neće prisustvovati svečanoj proslavi pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji u Zagrebu ovog vikenda zbog nedostatka vremena.

Po njegovim riječima, Merkel je otkazala planirani dolazak na proslavu zbog nedostatka vremena, a Njemačku će na svečanosti 30. juna predstavljati državni ministar u Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Link.

Kako prenosi ova agencija, hrvatska vlada još nije komentarisala ovu vijest.

Merkelova je otkazala posjetu Zagrebu u protekla 24 časa, saznaje hrvatski portal “Dnevnik” iz vladinih izvora.

Pretpostavlja se da je nedolazak Merkelove poruka zvaničnom Zagrebu zbog zakona kojim bi se evropski nalog za hapšenje ograničio na period od 2002. godine.

Time je izbjegnuta mogućnost izručenja Josipa Perkovića, protiv koga se u Njemačkoj vodi proces zbog ubistva hrvatskih disidenata tokom komunizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana