Markovdan: mitropolit Amfilohije služio liturgiju pod policijskom opsadom

Srna
Markovdan: mitropolit Amfilohije služio liturgiju pod policijskom opsadom

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je jutros na praznik Svetog apostola i jevanđeliste Marka liturgiju u lavri Svetog Simeona Mirotočivog u Nemanjinom gradu u Podgorici, a za vrijeme službe manastir je bio pod policijskom opsadom.

U liturgijskoj besjedi vladika Amfilohije je podsjetio da je u Podgorici, na mjestu gdje sada živi porodica Đečevića, koja je primila islam, postojao manastir posvećen Svetom apostolu Marku.

"Ova čestita porodica je sačuvala spomen na tu svetinju. U temeljima njihove zgrade i danas se nalazi jedna kapela sa očuvanim freskama, a u isto vrijeme, ta porodica je između dva rata mitropolitu Gavrilu, ispovjedniku patrijarhu, onome koji je okončao Drugi svjetski rat u Dahauu, zajedno sa Svetim vladikom Nikolajem, predala mošti svetih Teodora Tirona i Teodora Stratilata i Časni krst koji su oni sačuvali. Nadamo se u Gospoda da će ta drevna svetinja ponovo biti obnovljena", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije rekao je da obnovljena markovdanska litija od Crkve Svetog Đorđa do te drevne svetinje, ove godine ne može biti održana zbog epidemije virusa korona.

"Ali, zato, evo nas, služimo službu Božiju u čast Svetog apostola Marka, blizu temelja njegovog manastira, u ovoj drevnoj svetinji Svetog Simeona Mirotočivog, čitamo Jevanđelje jevanđeliste i apostola Marka", rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski rekao je da se i danas, kada se propovijeda Hristovo jevanđelje, mnogi odriču Hrista.

"Oni, čiji su preci hodili za Hristom, žrtvovali se za Hrista i za pravu i istinsku vjeru Hristovu, odriču ga se, njega kao hljeba života, njega kao Boga ljubavi. Zaboravljaju da su i oni rođeni, ne da budu gospodari nego da služe Bogu živom i istinitom, da služe u ljubavi Božijoj jedni drugima", poručio je vladika Amfilohije.

Nakon liturgije služen je pomen svim Podgoričanima postradalim u bombardovanjima u 20. vijeku i blagosiljan slavski kolač podgoričkog Kola srpskih sestara "Sveti apostol Marko".

Čestitajući sestrama slavu, mitropolit Amfilohije rekao je da Sveti apostol Marko nije samo njihov nebeski pokrovitelj.

"Svih nas, i ovoga grada, pokrovitelj je Sveti apostol Marko. Molimo mu se da i on pomogne da se narod iscijeli, da ovaj virus iščezne, ali još više da iščeznu oni drugi, mnogo opasniji virusi – oni koji su svojevremeno zabranjivali litiju Svetoga apostola Marka i oni koji donose bezakone zakone u naše vrijeme. Ti zakoni su čak i gori od onih koje su donosili turski okupatori", poručio je mitropolit Amfilohije.

Crnogorska policija je bila i ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja, gdje je kontrolisala dolazak vjernika i održavanje liturgije povodom Markovdana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana