Markač: Specijalci nisu imali razloga za postupanje

Srna
Markač: Specijalci nisu imali razloga za postupanje

Zagreb - Ratni komandant hrvatske specijalne policije Mladen Markač danas je rekao, svjedočeći na suđenju za ratni zločin nad srpskim civilima u selu Grubori, da specijalci nisu imali razlog za bilo kakvo postupanje.

"Tokom akcije specijalci su morali evidentirati koliko civila živi na tom području. Imali su i uputstvo da u slučaju sukoba izmjeste civile kako ne bi stradali", rekao je Markač tokom svjedočenja u zagrebačkom Županijskom sudu.

Markač je istakao da mu je taj slučaj veoma dobro poznat, jer je zbog njega bio u haškom pritvoru.

On je naveo da je akcijom komandovao Zdravko Janjić, te da su komandiri jedinica koje su obavljale "pretragu terena" prije svake akcije kontaktirali obavještajne službe, a na kraju svakog dana morali su Janjiću podnositi izvještaj.

Janjić je podnosio izvještaj Markaču, koji je taj dokument slao u Glavni štab Hrvatske vojske i ministru unutrašnjih poslova.

"Toga dana u Janjićevom izvještaju nije pisalo da se išta dogodilo. Drugi dan me je zvao general Červenko i pitao što se dogodilo u Gruborima", rekao je Markač.

On je dodao da je, kada je čuo za Grubore, nazvao komandanta antiterorističke jedinice Lučko Željka Sačića i rekao mu da ide u Knin i provjeri šta se dogodilo.

"Drugo jutro me je nazvao i rekao da policija čeka predstavnike međunarodne zajednice, koji su imali pravo biti tamo. Naša policija je dobila dojavu za paljevinu, ali nisu znali za žrtve", dodao je Markač.

Hrvatski general Ivan Čermak trebalo je da svjedoči na suđenju za zločin u selu Gruborima, gdje je nakon akcije "Oluja" 1995. godine ubijeno šest starijih srpskih civila, ali se nije pojavio, uz obrazloženje da mu nije uredno dostavljen poziv.

Za zločin u Gruborima terete se bivši policijski specijalci Frano Drljo i Božo Krajina.

Na optuženičkoj klupi bio je i Igor Beneta, koji je u aprilu 2011. pronađen obješen.

Iako je policija saopštila da je riječ o samoubistvu, ratni komandant antiterorističke jedinice Lučko Željko Sačić, koji je bio osumnjičen u ovom slučaju, javno je izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana