Lukšić: Hapšenje potrubača neće ugroziti odnose sa Moskvom

Agencije
Lukšić: Hapšenje potrubača neće ugroziti odnose sa Moskvom

Podgorica - Hapšenje finansijskog direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Dmitrija Potrubača ne bi trebalo da na bilo koji način ugrozi odnose Crne Gore i Rusije, saopštio je crnogorski ministar inostranih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

- Ne vjerujem da bi to na bilo koji način moglo, niti bi trebalo da ugrozi odnose Rusije i Crne Gore, s obzirom da je stečaj kao opcija nešto što je predviđeno zakonom, rekao je Lukšić novinarima danas u Podgorici.

On je dodao da je Crna Gora jedna od najbolje rangiranih zemalja regiona kada je riječ o zaštiti stranih investicija, kao i da slučaj hapšenja Potrubača ne bi trebalo da pređe na nivo međudržavnih odnosa.

- To, nažalost, treba posmatrati kao lošu ekonomsku priču iz koje Crna Gora treba da nađe najbolji izlaz, dodao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku jedino je važno da se postupak u slučaju hapšenja Potrubača obavi u skladu sa crnogorskim zakonodavstvom i da to bude nepristrasno.

- Kontakti su ostvareno preko predstavnika. Crnogorski ambasador u Moskvi imao je prilike da u par navrata u ruskom Ministarstvu inostranih poslova obavi razgovare na tu temu. Tamo je, prije svega, iskazano interesovanje da se u odnosu prema Potrubaču sprovedu odgovarajuće mjere, saopštio je Lukšić.

On je naveo i da su, s obzirom da se radi o stranom državljaninu, omogućeni određeni kontakti i sa ambasadorom Rusije u Podgorici.

- To je jedino što se u ovom trenutku odvija na relaciji dvije države, rekao je Lukšić.

Službenici Uprave policije iz Bijelog Polja uhapsili su prošle sedmice Potrubača, osumnjičenog za tešku krađu na štetu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Iz Uprave policije su saopštili da se sumnja da su KAP i Potrubač, u svojstvu pravnog i odgovornog lica, počinili krivično djelo teška krađa, na štetu CGES-a.

KAP i Potrubač su, kako se sumnja, krivično djelo počinili tako što su od 22. februara do 25. maja protivpravno prisvojili električnu energiju od oko 190.500 megavat časova, vrijednosti 9,64 miliona evra, za koliko su oštetili CGES.

Potrubaču je nakon saslušanja u Osnovnom sudu u Podgorici izrečena mjera pritvora od 30 dana.

U KAP-u je prošle sedmice uveden stečaj zbog duga od 386 miliona evra, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u naredna tri mjeseca.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana