Linta: Beograd da uputi protestnu notu Podgorici zbog hapšenja vladike i sveštenika

Srna
Linta: Beograd da uputi protestnu notu Podgorici zbog hapšenja vladike i sveštenika

BEOGRAD - Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta apelovao je na Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi protestnu notu zvaničnoj Podgorici i da zahtijeva da se odmah iz pritvora puste Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i sveštenici.

- Činjenica da se u 21. vijeku hapse srpski vladika i sveštenici i da im se određuje pritvor od 72 časa, jer su na veliki praznik - na dan Svetog Vasilija Ostroškog služili liturgiju i predvodili tradicionalnu litiju ulicama Nikšića, jeste brutalna i nerazumna, ali očekivana provokacija vlasti Mila Đukanovića - istakao je Linta.

Linta, koji je i predsjednik Saveza Srba u regionu, ocijenio je da sramno i ponižavajuće hapšenje vladike Joanikija i grupe sveštenika predstavlja nastavak antisrpske politike crnogorske vlasti, saopšteno je iz Saveza.

- Apsolutno je jasno da crnogorska vlast navedenom drskom i bezumnom demonstracijom sile nastoji da izazove incident, da bi pojačala neprijateljsku kampanju protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), lažno je optužujući da je, tobože, nosilac velikosrpskog nacionalizma i protivnik državnosti Crne Gore - naveo je Linta.

Linta je istakao da je očigledno da vlast Mila Đukanovića sve jače i žešće progoni SPC jer se "na miran način i uz ogromnu podršku naroda suprostavila anticivilizacijskom otimanju svetinja".

Linta je istakao i da je najvažnije da se sačuva mir u Crnoj Gori i da se mirnim i nenasilnim sredstvima nastavi borba za očuvanje srpskih svetinja i opstanak srpskog naroda na viševjekovnom prostoru.

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 časa određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Sveti Vasilije Ostroški - Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana