Krivokapić predsjednik PS OEBS-a

Agencije
Krivokapić predsjednik PS OEBS-a

Istanbul - Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić izabran je za predsjednika Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, prenose agencije.

Krivokapić je dobio 123 glasa, dok je njegovo protivkandidat, šef švedske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Kent Harsdet osvojio 74 glasa.

Na ovu funkciju Krivokapić je izabran danas u Istambulu na 12. Godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a. Time je on zvanično postao prvi crnogorski političar koji je izabran na tako visoku međunarodnu funkciju.

Parlamentarna skupština OEBS-a najveća je Parlamentarna skupština na kojoj učestvuju predstavnici 57 zemalja, uključujući SAD i Rusiju.

Njen glavni zadatak je da olakša interparlamentarni dijalog.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a bira se najviše na dvije godine, s tim, što se nakon godinu dana obavljanja funkcije organizuje reizbor.

Tada, kako je bila dosadašnja praksa, ponovo bude izglasan isti kandidat.

Tema ovogodišnjeg zasjedanja jeste “Helsinski plus 40”, povodom 40 godina od potpisivanja završnog Helsinškog akta, u okviru koga se diskutuje o ključnim izazovima sa kojima će se suočiti OEBS, sa akcentom na postojeća krizna područja i zamrznute konflike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana