Korisnici kredita u švajcarcima dobili presudu

Tanjug
Korisnici kredita u švajcarcima dobili presudu

Zagreb - Zagrebački Trgovački sud presudio je jutros u korist Udruženja Potrošač, koje je tužilo osam hrvatskih banaka zbog kredita u švajcarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope, prenosi Hina.

Obrazlažući presudu, sudija Radovan Dobronić je kazao da su banke povrijedile prava potrošača, jer korisnike kredita nisu u potpunosti informisale o svim detaljima, potrebnim za donošenje odluke.

On je ocijenio i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povređen kolektivni interes, pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita, uz fiksnu kamatnu stopu.

Kolektivna tužba pokrenuta je prije godinu dana protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Rajfajzen, Hipo Alpe Adria, OTP, Splitske i Sberbanke.

Korisnici kredita će ipak povraćaj novca morati da potražuju u posebnim pojedinačnim postupcima.

Mnogi od njih su svjedoci da su im banke sugerisale da je franak stabilna valuta, ali su im kasnije drastično porasle rate dugoročnih kredita, u vezi sa tom valutom.

Porast rata u kombinaciji s povećanjem kamata je poslije višegodišnje otplate, povećao iznos preostale glavnice.

Opunomoćenici banaka su rast kamata obrazložili skupljom tržišnom kamatnom stopom i troškovima kapitala, tvrdeći da bi, da nisu bili obazrivi, povećanje bilo još veće.

Kako se navodi, riječ je o prvoj takvoj tužbi u istoriji hrvatskog pravosuđa, a Potrošač ističe da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita u vezi sa švajcarskim frankom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana