Kazne za nekorišćenje hrvatskog jezika

Agencije
Kazne za nekorišćenje hrvatskog jezika

Zagreb - Matica hrvatska želi zakonom da reguliše korišćenje hrvatskog jezika u javnom prostoru, pa je u tu svrhu pripremila prijedlog zakona o javnoj upotrebi hrvatskog jezika.Tekst prijedloga zakona Matica hrvatska objavila je na svojoj internet stranici, prenose hrvatski mediji.


U zakonu, između ostalog, tvrde "da su svi nasrtaji i pokušaji zatiranja hrvatskog jezika u prošlosti uvijek bili i pokušaji odnarođivanja i dezintegracije hrvatskog naroda", kao i "da je u procesu globalizacije važno štititi nacionalnu posebnost".

Zbog toga Matica predlaže da se zakonom propiše da su u Hrvatskoj u službenoj upotrebi hrvatski standardni jezik i latinično pismo koji se moraju koristiti kao sredstvo sporazumijevanja u svim područjima javnog i društvenog života.

Matica hrvatska predlaže da se novčano kažnjavaju oni koji se ne drže odredaba zakona, odnosno koji se ne sporazumijevaju standardnim hrvatskim jezikom.

Kazne bi se kretale za fizička lica od 5.000 kuna /oko 650 evra/ do 10.000 kuna /oko 1.300 evra/, odnosno za pravna lica od 50.000 kuna /oko 6.500 evra/ do 100.000 kuna /oko 13.000 evra/. /kraj/sm/sp

Pismo papi zbog ćirilice

Predstavnici nevladinog sektora u Hrvatskoj uputili su pismo papi Franji u kojem su izrazili zabrinutost zbog stavova kardinala Josipa Bozanića i nekoliko biskupa o dvojezičnim tablama u Vukovaru. U pismu poglavaru Rimokatoličke crkve ističe se da su kardinal Bozanić i nekoliko biskupa javno iskazali protivljenje dvojezičnosti u Vukovaru.

"Pri tome su u javnim obraćanjima korištene sintagme koje nimalo ne doprinose miru i pomirenju, već vode produbljivanju sukoba", navodi se u pismu, prenose hrvatski mediji.

Udruženja mole papu da cijelom hrvatskom društvu, a posebno hrvatskim biskupima, uputi poruku hrišćanske nade i mira.

Viši savjetnik u udruženju "GONG" Marina Škrabalo pojasnila je da je pismo motivisano dugogodišnjim praćenjem poruka koje se odnose na niz sve glasnijih činova nasilja usmjerenih na Srbe u Hrvatskoj.

Ona je rekla da iz crkvenih krugova ne postoje inicijative ka pomirenju i dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana