Josipović: Vrijeme da se priča o Vukovaru završi

Tanjug
Josipović: Vrijeme da se priča o Vukovaru završi

Zagreb - Ivo Josipović izjavio da je opravdano da se Vukovar sam proglasi mjestom posebnog pijeteta, ali ne u onim dijelovima u kojima bi to bilo suprotno Ustavnom zakonu.

"Opravdano je da se Vukovar sam proglasi mjestom posebnog pijeteta, ali naravno ne u onim dijelovima u kojima bi to bilo suprotno Ustavnom zakonu. To svima mora biti jasno", rekao je predsjednik Hrvatske za HRT, komentarišući odluku vukovarskog Gradskog vijeća kojom se područje grada proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata.

Josipović je, u vezi sa dvojezičnim tablama u Vukovaru, rekao da je "vrijeme da se ta priča zatvori" i apelovao na "vrlinu kompromisa".

"Ne smijemo dopustiti da ta priča bude uzrok jačanja tenzija u društvu", istakao je hrvatski predsjednik, prenijela je Hina.

Odbornici Gradskog vijeća Vukovara usvojili su ranije danas izmjenjeni Statut grada kojim se to područje proglašava mjestom posebnog pijeteta za žrtvu Domovinskog rata, kao službeni jezik proglašava hrvatski, a pismo latinično.

Do prijedloga promjene Statuta došlo je nakon što su protivnici ćirilice u više navrata sklanjali ili lomili dvojezične natpise sa zgrada lokalne samouprave u tom gradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana